Hof verwerpt beroep Samsung in patentzaak met Apple

De Galaxy Note8 © Samsung

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag het beroep van Samsung verworpen in een patentzaak tegen Apple. Dat betekent dat de rechter niet opnieuw gaat kijken naar de uitspraak uit 2016 waarbij de rechter oordeelde dat het Zuid-Koreaanse bedrijf een flinke boete moet betalen aan de techgigant uit Cupertino.

Het gaat om een rechtszaak uit 2014 waarin Samsung werd veroordeeld tot het betalen van 120 miljoen dollar (103 miljoen euro) aan Apple. Samsung zou zonder toestemming van Apple onder meer de technologie achter het ontgrendelen van een telefoon met een vingerveeg, autocorrect en de functie die adressen en telefoonnummers automatisch omzet in linkjes hebben gebruikt in zijn eigen toestellen.

In 2016 stapte Samsung hierop naar het Federal Circuit in Washington, een hof gespecialiseerd in patentzaken, in een poging de uitspraak te laten vernietigen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf haalde zijn gelijk, maar in oktober van datzelfde jaar werd dat alweer ongedaan gemaakt door datzelfde hof.

Procedures

Samsung stapte daarop naar het hooggerechtshof omdat de techreus vond dat de rechters zich hierbij niet aan de juiste procedures hadden gehouden. Apple claimde dat er niets nieuws of belangrijks in het beroep stond en vroeg het hooggerechtshof de uitspraak daarom in stand te houden. En daar is gehoor aan gegeven.

Behalve in deze zaak zijn Samsung en Apple in nog een jarenlange rechtszaak verwikkeld. In 2012 werd Samsung veroordeeld tot het betalen van een boete van 399 miljoen dollar (334 miljoen euro) omdat zijn Galaxy-smartphones te veel op iPhones zouden lijken. Het hooggerechtshof haalde eind vorig jaar een streep door deze uitspraak. Volgens het hoogste juridische orgaan in de VS is een onterecht hoge sanctie opgelegd. Een lagere rechtbank moet nu opnieuw beoordelen welke boete gepast is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content