Honderden Belgen begluurd via gehackte camera’s

Philippe De Backer © Belga Image

De hele wereld kan binnengluren in meer dan honderd Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Schuldige is de Russische website Insecam.org, die livebeelden van privécamera’s illegaal verspreidt.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) is verbolgen en vraagt dat computerspecialisten van de federale politie ingrijpen, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vrijdag.

De website vormt een potentiële goudmijn voor inbrekers, dieven en tigerkidnappers. Zij zien wanneer bewoners thuiskomen, met welke wagens ze rijden, of er een waakhond in huis is en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.

De site bestaat overigens al jaren, maar leidt nu ineens tot grote politieke onrust, omdat criminelen de beelden zouden kunnen misbruiken. De Russische hackers begonnen de website destijds naar eigen zeggen om mensen op de risico’s van slechte beveiliging te wijzen. Bij alle camera’s die live gedeeld worden op de website ontbreekt namelijk een wachtwoord.

Onwettige praktijken

De beheerder van de website zegt dat hij de camerabeelden legaal verspreidt, maar dat klopt hoegenaamd niet. “Deze praktijken zijn onwettig, want de mensen op de beelden hebben geen toestemming gegeven”, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie, die eigenaars van camera’s aanraadt om alles goed te beveiligen.

Schending van privacy

Staatssecretaris De Backer maakt zich ernstige zorgen over die schending van onze privacy. “Dit kan echt niet door de beugel. Omdat deze website zich onrechtmatig beelden eigen maakt, en het dus eigenlijk om hacking gaat, vragen wij een onderzoek aan de Computer Crime Unit van de federale politie”, zegt De Backer.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content