Honderden producten bijna gratis op Amazon door softwarefout

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In volle eindejaarsperiode werden honderden Amazon-artikelen afgelopen vrijdag eventjes verkocht aan prijzen tot amper 1 cent, inclusief verzending. Dat was het gevolg van een softwarefout bij een derde partij.

De softwarefout deed zich vrijdagavond voor bij RepricerExpress, een tool waarmee handelaars hun prijzen op de Amazon Marketplace automatisch kunnen laten veranderen om ze competitief te houden. Amazon bracht wel de gebruikelijke kosten in rekening bij de bedrijven.

De panne was binnen het uur opgelost, maar het duurde nog enkele uren voordat de prijzen weer klopten.

Vrees voor faillissement

De bug zou vooral kleinere, onafhankelijke handelaars – die uiteraard gebruik maken van de RepricerExpress-software – hebben geraakt. Judith Blackford, eigenares van Kiddymania, vertelde aan Sky News dat ze 20.000 Britse pond verloren heeft, en dat ze vreest voor een faillissement als ‘hier niemand aansprakelijk voor wordt gesteld’.

Verontschuldigingen van RepricerExpress

Brendan Doherty, CEO van RepricerExpress, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de softwarefout en zegt ‘de oorzaak ervan te zullen onderzoeken en de juiste maatregelen te nemen, zodat het niet nog eens kan voorvallen’.

Amazon zegt de meeste bestellingen wel te hebben geannuleerd nog voordat ze werden uitgevoerd. Daarvoor zouden geen kosten in rekening gebracht zijn.

Het ‘kleine aantal’ transacties dat wel doorgevoerd werd, zal bekeken worden, aldus een woordvoerder van Amazon, die ook belooft contact te zullen opnemen met de getroffen handelaars.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content