Hongarije trekt omstreden internettaks in

© Image Globe

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zijn omstreden plannen voor de invoering van een internettaks weer opgeborgen. Tienduizenden mensen kwamen op straat uit protest tegen de maatregel die ‘kritiek op de regering’ aan banden zou leggen.

Na massale protesten heeft de Hongaarse eerste minister Viktor Orban zijn omstreden plannen voor de invoering van een internettaks tijdelijk weer opgeborgen. “In deze vorm kan de belasting niet worden ingevoerd omdat de discussie erover ontspoord is”, verklaarde de conservatieve premier op de nationale radio.

Uitbreiding telecombelasting

Volgens de oorspronkelijke plannen van de regering moesten internetproviders vanaf 2015 een taks van 0,5 euro per verbruikte gigabyte betalen. Orban verklaarde vrijdag dat hij met die maatregel enkel een uitbreiding van de telecombelasting beoogde. “Maar de zinvolheid van het geheel werd in vraag gesteld, en zo kan je geen enkele maatregel invoeren.”

Kritiek op regering

De internettaks was op heel wat verzet gestuit, omdat die beschouwd werd als een nieuwe poging om kritiek op de regering aan banden te leggen. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest waren zondag nog tienduizenden mensen op straat gekomen om tegen de internettaks te protesteren. Ook deEuropese Commissie had al uitgehaald naar de Hongaarse plannen. Het Hongaarse parlement had normaal gezien op 17 november moeten stemmen over de internettaks. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content