Hongarije wil belasting op internetdata

© Pieterjan Van Leemputten

Om het begrotingstekort te dichten wil de Hongaarse regering een nieuwe belasting in het leven roepen waarbij providers per verzonden gigabyte betalen.

Het idee lijkt te gek voor woorden en de details van het plan zijn nog niet vastgelegd. Maar de regering denkt volgens Reuters aan een tarief van 150 forint (49 eurocent) per gigabyte.

De Hongaarse regering probeert al geruime tijd een aantal sectoren extra te taxeren om meer inkomsten te krijgen. Economieminister Mihaly Varga verdedigt de belasting door te zeggen dat communicatietechnologie is veranderd, net zoals het gebruik ervan, en daarom moet de belastingcode worden aangepast.

Kost meer dan de omzet

Wat de maatregel moet opleveren is nog niet helemaal duidelijk. Volgens minister Varga zou dat jaarlijks 20 miljard forint (65 miljoen euro) moeten zijn. Maar het consultancybureau eNet schat voor 2013 de internettraffiek via de vaste lijn op 1,15 miljard gigabyte, samen met 18 miljoen gigabyte via mobiele netwerken. Samen goed voor 175 miljard forint of zo’n 570 miljoen euro.

Reuters verwacht wel dat er een plafond op de taxering komt omdat de totale omzet van de sector van internetservices eind vorig jaar op 164 miljard forint (533 miljoen euro) lag, minder dan wat de taks de bedrijven zou kosten dus.

Het is geen verrassing dat de maatregel niet op gejuich wordt onthaald. Zowel providers als internetgebruikers (die er van uitgaan dat de extra belasting wordt doorgerekend aan hen) zijn geen voorstander. Een van de argumenten is dat de telecomproviders vandaag sowieso al belastingen betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content