Houd uw gewicht in de gaten met een app

© iStock

Kun je vermageren met een smartphone, eventueel in combinatie met een smartwatch? Nee. Maar een app maakt het wel makkelijker je gewicht in de gaten te houden. En dat kan het verschil maken, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Hoe kan een smartphone helpen om gewicht te verliezen? Om dat te onderzoeken vroeg een team van de Arizona State University aan drie groepen volwassenen om twee maanden lang hun eetgewoonten bij te houden.

De eerste groep deed dat met pen en papier, de tweede met de notitiefunctie op hun smartphone, de derde met de Lose It!-app op hun smartphone.

Minder omslachtig

De drie groepen slaagden erin gewicht kwijt te spelen, maar bij de app-gebruikers lag dat gewichtsverlies niet groter dan bij de rest. De onderzoekers stelden evenwel vast dat de app-gebruikers hun gegevens veel gedisciplineerder bijhielden. Wie pen en papier gebruikte, sloeg zelfs dubbel zoveel dagen over bij het invullen van de gegevens als de app-gebruiker.

“Deelnemers die een commercieel beschikbare app gebruikten, hielden consistenter volledige dagen van eetgegevens bij in vergelijking met de groep die pen en papier gebruikte. Ze trokken zich ook minder snel terug uit de studie”, zegt hoofdauteur Christopher Wharton. “Het is mogelijk dat de app-technologie een minder omslachtige manier is om gegevens bij te houden dan de traditionele instrumenten.”

Apps doen je dus niet afvallen maar kunnen door de betere controle van de gegevens wel een belangrijke ondersteunende rol spelen. De onderzoekers stellen daarom voor de app-technologie te combineren met het advies van een eetconsulent.

Apple Watch

Fabrikanten zoals Samsung en Apple promoten hun toestellen steeds vaker als toestellen die ook de gezondheid van de gebruiker ten goede komen. Ze verwachten vooral veel van de combinatie met een slim uurwerk – Apple stelde gisteren nog zijn langverwachte Apple Watch voor. Er bestaat evenwel weinig onderzoek over de impact van smartphones op gewichtscontrole en eetgewoontes.

Zeker voor de VS is deze studie belangrijk. Daar heeft 70 procent van de volwassenen overgewicht; bij een derde van de volwassenen is er sprake van obesitas.

Bijna de helft van de Amerikanen heeft een mobiele telefoon met een internettoegang. Je hebt zo’n smartphone nodig om een app te kunnen gebruiken.

De studie verscheen in het Journal of Nutrition Education and Behavior. (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content