HP beboet voor omkoping

Hewlett-Packard gaat in de VS 108 miljoen dollar betalen nadat het wordt beschuldigd van het omkopen van overheidspersoneel.

Hewlett-Packard gaat in de VS 108 miljoen dollar betalen nadat het wordt beschuldigd van het omkopen van overheidspersoneel.

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaf HP tussen 2000 en 2010 enkele miljoenen dollars uit aan omkopingen in Rusland, Polen en Mexico. Dit in ruil voor winstgevende overheidscontracten.

De grootste omkopingen gebeurden in Rusland, ter waarde van twee miljoen dollar. In Mexico gaat het om één miljoen dollar en in Polen werd er 600.000 dollar uitgegeven om het binnenhalven van contracten te versoepelen. Het gaat niet altijd om geld. Zo werden in 2006 IT-verantwoordelijken van de Poolse overheid uitgenodigd naar een conferentie in San Francisco, maar wel gekoppeld aan een plezierreisje naar Las Vegas.

HP zelf wordt er nu van beschuldigt dat het te weinig interne controle deed om de illegale acties een halt toe te roepen. Wel heeft het bedrijf intussen zijn banden met de overtreders verbroken. Aan The Register zegt de IT-gigant dat het slechts om een beperkt aantal mensen ging.

Eind vorige maand schreven we nog dat HP samen met Belgacom in ons land het Vlaams outsourcingscontract won, goed voor enkele honderden miljoenen euro’s. Al staat dit voor alle duidelijkheid los van de omkopingszaak in de drie bovenvermelde landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content