HP Belux rekent op nulgroei voor 2009

HP Belux ging het voorbije jaar in euro 3 à 4 procent achteruit. 2009 zal niet veel beter zijn, want net als Agoria verwacht HP Belux-ceo Alain Sohet een nulgroei.

HP Belux ging het voorbije jaar in euro 3 à 4 procent achteruit. 2009 zal niet veel beter zijn, want net als Agoria verwacht HP Belux-ceo Alain Sohet een nulgroei.

De HP-groep haalde wereldwijd in het boekjaar 2008 een omzet van 118,4 miljard dollar met een operationele winst van 11,8 miljard dollar. En hoewel de activiteit printing (IPG) een belangrijke bijdrage levert aan de marge is het aandeel ervan aan het afnemen – van 80 procent 4 à 5 jaar geleden naar 40 procent vandaag, ten voordele van PSG (pc’s) en TSG (servers, opslag en services).

TSG is goed voor 45 procent van de verkoop, IPG voor 22 procent en PSG voor 33 procent. Europa genereert 42 procent van de omzet, of zo’n 50 miljard dollar, tegenover hetzelfde aandeel voor de Amerika’s en 16 procent voor Azië-Pacific. EDS valt voortaan onder de afdeling PSG.

In de Belux draaide HP een omzet van 820 miljoen euro, 4 à 5 procent minder dan vorig jaar. EDS klokte bij ons af op een omzet van 234 miljoen euro. Samen wordt dat met andere woorden een groep met een omzet van meer dan een miljard euro, die bovendien de nummer 1 op de it-dienstenmarkt wordt (wat trouwens vandaag al het geval lijkt). HP was al marktleider in printing, Unix- en x86-servers, disc storage en beheersoftware.

Voor EDS verwacht Belux-ceo Eric Van Bael dat de geplande ontslagen zouden kunnen teruggebracht worden van 300 naar 254 mensen. Daarbij komen nog de 24 geschrapte jobs bij HP. De integratie zou in augustus volgend jaar moeten worden afgerond. Maar “dat heeft tijd nodig en we nemen onze tijd”, aldus Sohet. Hij zegt trouwens al opportuniteiten te zien in de twee klantenbestanden: EDS is de nummer 1 in België in de publieke sector en de nummer 2 in de financiële sector.

Alain Sohet zegt echter voorzichtig te zijn en “net als Agoria een nulgroei te verwachten voor het komende jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content