HP boekt 20 procent meer winst

HP verrast de analisten en overtreft de omzet- en winstverwachtingen voor Q3. De winst steeg met 20 procent.

HP verrast de analisten en overtreft de omzet- en winstverwachtingen voor Q3. De winst steeg met 20 procent.

De omzet steeg in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007 met 10 procent, van 25,4 miljard dollar naar 28 miljard dollar. Dat is boven de eigen verwachting van 27,4 miljard dollar en een verrassing voor de analisten. De operationele winst bedroeg 2,5 miljard dollar.

De softwaredivisie deed het bijzonder goed met een groei van 28,9 procent. De Personal Systems-afdeling waaronder de notebooks en desktop-pc’s vallen, draagt ook sterk bij tot de groei. De omzet van notebooks ging met 26 procent vooruit, maar ook die van desktop-pc’s steeg licht met 6 procent.

Enterprise Storage and Servers (ESS) ging met 5 procent vooruit, waarvan 66 procent voor rekening is van de ESS blades. De verkoop van opslagsystemen ging met 16,5% vooruit. Ook de Services-afdeling deed het goed.

Het zorgenkindje blijkt uitgerekend de divisie te zijn die voor de naamsbekendheid gezorgd heeft: de printers. Op de consumentenmarkt moet HP een omzetdaling incasseren van jaar-na-jaar 5,5 procent. Vergeleken met Q2 bedraagt de daling zelfs meer dan 13 procent. Ook de verkoop van printers aan zakelijke klanten ging er trouwens op achteruit.

Voor het vierde kwartaal gaat HP uit van een revenue van 30,2 à 30,3 miljard dollar. Overigens is hierin nog geen rekening gehouden met de financiële impact die de acquisitie van Electronic Data Systems (EDS) zal hebben. Die overname moet ergens in het vierde kwartaal afgerond zijn. De resultaten zijn overigens een opsteker voor Mark Hurd, ceo van HP. Sinds hij de fakkel overnam van Carly Fiorina in 2005, heeft HP nog geen enkel kwartaal teleurgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content