HP creëert spin-off voor WebOS

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

‘Gram’, zo heet het nieuwe bedrijf waarin de WebOS-ontwikkeling …

‘Gram’, zo heet het nieuwe bedrijf waarin de WebOS-ontwikkeling wordt ondergebracht.

Gram wordt een softwarebedrijfje dat zich zal focussen op het mobiele besturingssysteem WebOS, het applicatieframework Enyo en de ontwikkeling van clouddiensten. Gram zou zich naar verluidt niet gaan focussen op de ontwikkeling van toestellen – de hardware dus – die op WebOS draaien. Wat zou betekenen dat het bedrijf op zoek moet naar hardwarepartners die iets zien in het besturingssysteem. Het lijkt daarom enigszins logisch dat HP op termijn weer met WebOS zal werken voor eventuele toekomstige mobiele toestellen.

WebOS werd in 2009 geïntroduceerd door Palm, dat een jaar later werd overgenomen door HP voor de prijs van 1,2 miljard dollar. In die dagen had ’s werelds grootste pc-bouwer nog grootse plannen met het besturingssysteem. Het zou zelfs gebruikt worden om een groot deel van de producten (waaronder printers, pc’s, laptops, nieuwe mobiele telefoons en ook tablets) mee uit te rusten.

Tot toenmalige ceo Leo Apotheker plots aankondigde dat hij overwoog om de pc-divisie te verkopen en de stekker te trekken uit de HP-tablet TouchPad, een toestel dat nooit echt de kans had gekregen om zich te bewijzen, en het besturingssysteem WebOS. Een half jaar later kondigde HP aan dat WebOS als open source in de markt zou gezet worden. Sindsdien is van bijna alle delen van het besturingssysteem de broncode vrijgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content