HP Inc heeft hoop ondanks slecht eerste jaar

HP Elitebook Folio © HP

HP Inc heeft voor het eerste een volledig boekjaar afgerond maar scheert er geen hoge toppen mee. Al ziet de pc- en printerbedrijf sinds drie maanden beterschap, verrassend genoeg in de computerverkoop.

Het bedrijf haalde in zijn fiscaal jaar 2016, dat eind oktober afliep, een omzet van 48,2 miljard dollar, zes procent minder dan in 2015. De winst in diezelfde periode daalde van 4,6 miljard dollar vorig jaar tot 2,5 miljard dollar dit jaar. Onder meer de kosten voor de geplande herstructureringen vreten aan de winst.

Specifiek voor het laatste kwartaal gaat het wel beter met de computergigant. Zo steeg de omzet weer met twee procent tot 12,5 miljard dollar. Al vertaalt zich dat nog niet in meer winst. Die daalt met 63 procent tot 492 miljoen dollar tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar.

Resellers

HP Inc verkocht in het meest recente kwartaal vier procent meer pc’s. Op jaarbasis blijft het om een daling van vier procent gaan, goed voor 30 miljard dollar omzet. Maar de recente opleving is goed nieuws, zeker als je weet dat de pc-markt voor de meeste fabrikanten al geruime tijd krimpt.

De ambitie voor volgend jaar is om meer in te zetten op 3D printing. Ook wil het bedrijf een andere relatie met resellers waarbij stock niet naar handelaars wordt gepusht, maar zij net producten kunnen opvragen naargelang hun verkoop. Dat moet voor beide partijen tot lagere kosten leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content