HP klaar voor ‘new style’ ICT

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met een golf van optimisme en nieuwe producten maakte HP op zijn Discover-event duidelijk klaar te zijn voor de nieuwe ict-noden bij zijn klanten.

Discover 2014 in Las Vegas hoorde Meg Whitman, president en ceo van HP, vol vertrouwen stellen dat HP terug op de goede weg is, met betere resultaten door onder meer lagere kosten. En dat het tijd is om “the new enterprise” te bouwen, “together”, waarvoor op deze editie van Discover meteen ook een rist hadrware- software- en diensten-aankondigingen volgden.

Enterprise voorop

Die aankondigingen stonden in het kader van de vier thema’s van deze Discover, ‘big data’, ‘security’, ‘mobility’ en ‘cloud’, die samen de noden moeten lenigen van de ‘new style’ ict: ‘apps’, ‘analytics’, ‘automation’ (lees: minder menselijke tussenkomsten) en ‘anywhere’. Duidelijk het taalgebruik van HP in de komende maanden, en de focuspunten voor HP in zijn ‘enterprise’ business.

De boodschap werd kracht bijgezet met onder meer de StoreServ 7450 opslageenheid (de eerste ‘all flash’ opslag voor ongeveer 2 dollar per bruikbare GB, aldus HP), een nieuwe FabricSwitch voor datacenter netwerken, naast software voor beheer (verbeteringen voor OneView inzake Converged systems en SDN) en back-up (StoreOnce met een geavanceerde ‘federated’ faciliteit). Zo kunnen de Converged Systems ook beter worden ingezet voor ITaaS diensten, terwijl de Datacenter Care Flexibme Capacity nu een mix van private en publieke clouddiensten mogelijk maakt (met een betaling voor het reële gebruik).

Tevens werden in de Atalla security productfamilie een gesofisticeerd encryptiesysteem voor de bescherming van data in een cloud (door middel van een ‘homomorphic’ split-key systeem), en een KMIP-conform sleutelbeheertoepassing.

Helion en Apollo

Een hoofdrol was weggelegd voor twee producten, Helion en Apollo. Van het recent aangekondigde Helion werd duidelijk hoezeer het de hoeksteen vormt van HP’s hybride cloudplatform, op basis van het OpenStack open source project. Naast een ondersteunde ‘community’ editie, zal er ook een commercieel ondersteunde ‘enterprise grade’ editie worden aangeboden. Het betreft HP’s ‘cloud os’ en HP investeert zowel intern als in het open source project OpenStack op grote schaal. Rond Helion werd tevens het Helion Network gecreëerd (met AT&T, HKT, BT , Synapsis en Intel) als een open netwerk, zodat cloudleveranciers (ook de kleinere) hun diensten wereldwijd kunnen aanbieden.

Een ander statement van HP betreft ‘high performance comuting’ (supercomputing) met de aankondiging van twee nieuwe systemen onder de herrezen merknaam Apollo: de Apollo 8000 en 6000. In eerste geval gaat het om een watergekoelde supercomputer à rato van meer dan 250 Tflops per rack, terwijl de Apollo 6000 bestemd is voor het snel draaien van ‘analytics’ toepassingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content