HP komt met supersnelle backup-tools

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

HP heeft nieuwe back-up-tools voorgesteld die 100 TB per uur aankunnen.

HP heeft tijdens zijn jaarlijkse Discover-event in Las Vegas nieuwe back-up-tools voorgesteld die 100 TB per uur aankunnen. De technologiegigant oppert dat dit drie keer sneller is dan wat de meest recente systemen van rivaal EMC presteren. EMC reageert verbolgen en ontkent.

De nieuwe StoreOnce back-up systemen van HP zouden een back-up van gegevens mogelijk maken aan 100 TB per uur. Wat data recovery betreft klokken ze af op 40 TB. Het technologiebedrijf liet weten dat het met dit aanbod de concurrentie ver achter zich laat, en keek daarbij nadrukkelijk naar EMC, dat twee weken geleden back-up systemen voorstelde die aan 31 TB per uur draaien.

EMC reageerde meteen op de uithaal, en spreekt over vervalsing. De storagespecialist benadrukt dat HP vier aan elkaar gekoppelde StoreOnce-systemen gebruikt om te kunnen schermen met een snelheid van 100 TB, en dat één enkel apparaat slechts 25 TB per uur laat optekenen.

Op de vraag waarom HP voor een panel van tientallen journalisten ingewikkelde technologieën met elkaar vergeleek zonder er op te wijzen dat de prestaties van vier gelinkte apparaten naast 1 stuk hardware gezet werden, vertelde storage verantwoordelijke Sean Kinney van HP’s product marketing afdeling aan een collega van ZDNet UK “dat de 4 datapools waar een back-up van gemaakt wordt aan een snelheid van 100 TB per uur, allemaal met dezelfde software beheerd worden, en dat een vergelijking dus gerechtvaardigd is. We just used a system in its maximum configuration.”

Autonomy

HP lanceerde in Vegas ook producten uit de Autonomy-stal, zoals de Data Protector 7 software, die ongestructureerde data (afkomstig van o.a. sociale media, video en mail) identificeert en rangschikt naar belangrijkheid alvorens te beveiligen en te stockeren. Data Protector 7 is gebaseerd op het ‘Intelligent Data Operating Layer’ (IDOL)-pakket van Autonomy. Dat softwaresysteem indexeert ongestructureerde data, waarna die data bevraagd en onderzocht kan worden.

“De Data Protector van HP is de eerste geïntegreerde oplossing ooit die gebruikt maakt van een intelligent data-management systeem om gegevens te beschermen op basis van hun betekenis”, vertelde ceo David Jones van Autonomy aan de aanwezigen (Autonomy werd eind vorig jaar overgenomen door HP).

Voorts kondigde HP nieuwe ‘deduplicatie’-software aan, die er voor zorgt dat gegevens ten alle tijden slechts 1 keer worden opgeslagen en ‘gebackupped’, en dit over heel de organisatie. “Neem nu dat je collega een Powerpoint maakt, die presentatie naar jou stuurt, en jij ze naar mij stuurt”, aldus Dave Donatelli, de baas van de HP Enterprise Group.

Deduplicatie “Dan heb je dus al drie kopieën van dat document. In grote bedrijven zoals HP gaat het dan al snel om 1000 kopieën die opgeslagen worden. Voor dat deduplicatie bestond, werden die files allemaal behandeld als unieke stukken door de back-up systemen. Reken maar uit op hoeveel Powerpoints je uiteindelijk uitkomt als er elke avond en elke week een volledige back-up gemaakt.”

“Deduplicatie gebruikt algoritmes om te voorkomen dat al die extra kopieën opgeslagen worden. Dan ga je dus van duizenden kopieën naar 1 exemplaar. Waardoor de data die je moet opslagen aanzienlijk vermindert. Onze nieuwe StoreOnce Catalyst software zorgt er voor dat er slechts 1 back-up opgeslagen wordt in het systeem. Als de file ergens nodig is, dan wordt er altijd verwezen naar dat éne exemplaar. Zelfs application servers op afgelegen locaties brengen ‘gededupliceerde’ data meteen naar de centrale back-up.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content