HP komt met zakelijke Windows 8-tablets

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

HP-ceo Meg Whitman had het al eens aangegeven: HP gaat tablets bouwen die draaien op Windows 8. “Wij gaan ons specifiek richten op de b2b-markt”, specifieert Raf Cuyvers nu, die country manager Belux is van HP’s Personal Systems Group (PSG).

HP-ceo Meg Whitman had het al eens aangegeven: HP gaat tablets bouwen die draaien op Windows 8. “Wij gaan ons specifiek richten op de b2b-markt”, specifieert Raf Cuyvers nu, die country manager Belux is van HP’s Personal Systems Group (PSG).

De toestellen zullen draaien op Windows 8. “Ik heb het zien werken: het is echt wel een schitterend besturingssysteem”, aldus Cuyvers. “Wij gaan ons met die tablets zwaar positioneren in de enterprise, met de bijhorende security, accessoires, dockings, alles wat de corporate gebruiker wilt.” Het toestel zou voor “later dit jaar” zijn. Specifieker wil en kan Cuyvers niet zijn.

Volgens hem gaat die keuze vooral over het ecosysteem. “Een ‘pad’ ontwikkelen als product is niet zo heel moeilijk, of de maker nu pakweg HP, Apple of Acer is. Uw robuustheid en features kunnen wel verschillen, maar uiteindelijk telt het ecosysteem dat eronder zit. Op het moment dat we de TouchPad in de markt gezet hebben, zagen dat onze grote zakelijke klanten – grote HP-gebruikers – iets anders vroegen. Ze wilden liever niet al die merken die ze eigenlijk sowieso niet zien in hun corporate omgeving. ‘Wij willen eigenlijk HP’, klonk het daar. Dat wil zeggen: een Microsoft-gebaseerd toestel, dat je gemakkelijk kan integreren in die omgeving, met een goede security, …”

De TouchPad, met WebOS als besturingssysteem, was inderdaad wat meer consumentgericht. Dat het toestel het niet haalde, had volgens Cuyvers vooral te maken in de reeks beslissingen die voormalig ceo Leo Apotheker rond de pc-business nam. “Maar, dat durf ik gerust zeggen, als je een product ocharme maar twee weken op de markt mag zetten, dan heb je het geen eerlijke kans gegeven.” Hij vindt echter niet dat HP te traag is geweest in zijn tabletstrategie. “En zeker nu niet: minder dan een jaar na het afvoeren van WebOS komen wij al met een nieuwe tablet, weliswaar binnen een nieuwe strategie.”

2012 wordt voor HP daarnaast ook het jaar van de ultrabooks: ultralichte, ultradunne laptops met een sterke autonomie. “Lang geleden dat ik nog zulke mooie toestellen zag. Ik denk dat er wel eens wat mensen met een MacBook zouden kunnen terugkeren op hun stappen.” Enkel de markt van smartphones, zo onderstreepte Cuyvers, zal HP in de verste verte niet betreden.

Het volledige interview met Raf Cuyvers leest u binnenkort in Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content