HP koopt Autonomy voor 11,7 miljard dollar

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Zo verwerft HP diepgaande zoek- en data-analyse-expertise.

Met de overname van het Britse Autonomy verwerft HP diepgaande zoek- en data-analyse-expertise.

HP biedt voor Autonomy een bedrag van c11,7 miljard dollar in cash, meteen HP’s derde grootste overname ooit na Compaq en EDS. Opgericht in 1996 aan de universiteit van Cambridge in Groot Brittannië presenteert Autonomy zich als het bedrijf voor ‘meaning based computing’. Concreet moet die aanpak simpele zoekopdrachten overstijgen dank zij zoek- en analysemogelijkheden op grote hoeveelheden ongestructureerde data in bedrijven. Naast het zoeken op specifieke woorden, claimt Autonomy ook een ‘conceptueel en contextueel inzicht in informatie’.

Met behulp van Autonomy’s software kunnen bedrijven al dan niet in reële tijd informatie puren uit tekst, beelden, audio- en videomateriaal en ander ongestructureerde databronnen. Gartner ziet de overname van Autonomy dan ook als een opstap voor HP naar meer expertise inzake ‘big data’, waarbij informatie wordt gedistilleerd uit grote datastromen (zoals uit sociale media en dies meer).

Voorbeelden van mogelijk gebruik zijn de analyse van transcripts uit callcenters, het doorzoeken van e-mails naar informatie in het kader van onder meer rechtszaken of het uitzoeken van welke verkoopstrategieën het beste resultaat bieden. Een en ander zal onder meer goed passen in het kader van HP’s expertise rond service management (Itil), zijn services activiteiten en de activiteiten rond high-performance computing.

Autonomy boekt een jaaromzet van ongeveer 1 miljard dollar, is winstgevend en goed voorzien van cash, en telt wereldwijd meer dan 20.000 gebruikers. Het bedrijf werkt in eerste instantie indirect, met zowel var’s (400+) als oem-bedrijven (400+), waaronder Adobe, EMC, Citrix, HP, IBM Global Services, Oracle, Tibco en Dassault Systèmes. Gebruikers zijn onder meer Avis, Coca Cola, Financial Times, de Europese Commissie, GlaxoSmithKline, AT&T en Alcatel Lucent.

Autonomy heeft wereldwijd kantoren, waaronder ook in België, in Antwerpen. In ons land is onder meer het Belga persagentschap een gebruiker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content