HP niet vervolgd voor misleiding na wangedrag ex-ceo

Hewlett-Packard wordt niet verder vervolgd voor fraude en misleiding van zijn aandeelhouders in de nasleep van het wangedrag van voormalige topman Mark Hurd. Die kwam onder vuur na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Hewlett-Packard wordt niet verder vervolgd voor fraude en misleiding van zijn aandeelhouders in de nasleep van het wangedrag van voormalige topman Mark Hurd. Die kwam onder vuur na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Hurd werd in augustus 2013 ontslagen door de raad van bestuur van HP. Aanleiding was een klacht van actrice Jodie Fisher die Hurd beschuldigde van seksuele intimidatie. Al was het niet dat wangedrag dat hem de das omdeed, wel het feit dat Hurd loog over zijn contacten met haar en dat hij daarbij foute onkostennota’s indiende. Zo boekte hij hotelkamers en dates op kosten van het bedrijf om Fisher in bed te krijgen.

Dat schandaal trok de aandacht van een Amerikaans pensioenfonds dat een zaak opstartte tegen het bedrijf. Volgens hen lag de waarde van HP’s aandelen hoger dan wat ze echt waard waren tijdens het wangedrag van Hurd. Bovendien sprak HP zich in die tijd uit over het strikt naleven van ethische normen. Dat gaf hen het valse idee dat Hurd zich keurig gedraagde. Vandaag is Hurd President bij Oracle.

De zaak werd vorig jaar in eerste instantie afgeschoten door de rechter omdat de verklaringen van HP over ethisch gedrag te vaag waren. Maar het pensioenfonds mocht een nieuwe aanklacht formuleren. Ook die wordt volgens Reuters nu niet aanvaard door de rechter.

Volgens districtsrechter Jon Tigar bevatte deze wel meer concrete details, maar toont ze niet aan dat het gedrag van Hurt of HP’s vertegenwoordiging in het algemeen een hypotheek legde op de ethische regels. Ook kon de aanklager een schending van beursregels aanhalen.

Anders gezegd: Hurd heeft de fout gemaakt om geld van HP te gebruiken om indruk te maken op een vrouw. Maar dat weegt volgens de rechter niet genoeg door om een zware impact te hebben op de beurswaarde of kwaliteiten van Hurd als ceo voor het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content