HP opent ‘app store’ voor software defined networks

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

HP creëert een nieuw open ecosysteem rond software defined networks (SDN). Er komt zelfs een SDN app store aan.

SDN is een van die typische drieletterwoorden die ondertussen al heel wat verschillende invullingen gekregen heeft al naargelang de fabrikant waarmee je praat. In een poging om die complexiteit te kanaliseren, kondigt HP aan dat het een nieuw open ecosysteem rond SDN op poten zet. “

“Zo’n open ecosysteem moet opnieuw voor innovatie zorgen rond SDN”, zei Nick Watson, vp networking emea bij HP, op de afgelopen NetEvents-conferentie in Nice. “We willen SDN opnieuw open trekken want dat is de enige manier om de technologie te laten slagen. Al de complexiteit die we nu zien is immers een bedreiging voor de verdere innovatie rond SDN”, aldus Watson.

Waarom HP?

Er komt een aparte developer kit rond SDN waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Enkele partners van het eerste uur (in totaal telt het ecosysteem al zo’n 26 namen) zijn onder meer Aastra, Blue Coat, Citrix, F5, Intel, Samsung, Tech Mahindra, Mitel, SAP en Microsoft. Op de NetEvents-conferentie trachtte Mike Banic, vp marketing networking bij HP, nog duidelijk te maken dat HP Labs al in 2007 aan de basis lag van de initiële ontwikkelingen rond SDN. “In 2008 hadden wij al de eerste demo van een OpenFlow-enabled switch”, aldus Banic.

Microsoft Lync

Opmerkelijk is toch de aankondiging dat er ook een aparte ‘app store’ komt voor SDN-toepassingen. HP geeft daarbij nadrukkelijk het voorbeeld van de uc&c SDN-app voor Microsoft Lync. “Waarom zo’n app nodig is, vraagt u? Omdat Lync alles encrypteert en er gewoon geen andere manier mogelijk is om het netwerk te programmeren voor Lync dan via SDN”, zegt Banic. “Wat we vaak merken is dat netwerken ‘underprovisioned’ zijn voor het gebruik van Lync. Dat zorgt voor storingen, gekraak, geruis of onderbrekingen. Door het netwerk via een SDN-app correct te configureren, kan je het probleem oplossen”, voegt Watson daar nog aan toe.

In hoeverre dit een antwoord van HP is op het ‘open network environment’ aanbod van Cisco en hun onePK-ontwikkelaarskit voor SDN-netwerken, willen we tot slot nog weten? “Wij laten toe om apps te bouwen bovenop een SDN-netwerk. Bij Cisco wordt de complexiteit gewoon verschoven naar het programmeren van de controller, en dat is toch fundamenteel iets anders”, reageert Banic kordaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content