HP-printers weigeren goedkope inktpatronen na softwareupdate

© belga

Verschillende printers van HP nemen sinds vorige week geen inktcartridges meer aan van andere producenten. Ook hervulde modules weigeren dienst. Een Nederlandse inktverkoper kwam uit op het probleem.

Volgens 123inkt.nl, dat inktpatronen voor onder meer HP-printers verkoopt, weigeren bepaalde toestellen van het merk te werken met onofficiële cartridges. Die zijn vaak een stuk goedkoper dan de officiële patronen.

Inktpatronen van HP zijn uitgerust met een speciale chip waardoor de printer de echtheid kan controleren. Afgelopen maart zou er een update zijn uitgerold naar de printers die sinds 13 september actief is en er voor zorgt dat andere merken, ook al zijn ze technisch identiek, niet langer compatibel zijn.

Het gaat hoofdzakelijk om toestellen uit de HP Officejet Pro-reeks, met name om types HP 6830, 8610, 8615, 8620, 8625, 8630, 8640, 8660, x451dn, x451dw, x476dn, x476dw, x551dw, en x576dw.

HP Inc, dat de printers maakt, bevestigt intussen tegenover de Nederlandse omroep NOS dat het de praktijk toepast. Het beroept zich op ‘bescherming van innovaties en intellectueel eigendom.’ Ook de Consumentenbond, de Nederlandse tegenhanger van Test-Aankoop, laat weten dat HP niet verplicht is om compatibel te zijn met andere merken.

123inkt.nl zegt zelf dat het met zijn eigen producent werkt aan een chip die wel werkt met toekomstige inktcartridges. Een andere oplossing is de printer in kwestie terugzetten op firmware uit 2014, al is dat minder evident voor de meeste gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content