HP schrapt 24.600 jobs

Alles heeft te maken met de integratie-inspanningen die HP doet na de overname van it-dienstenreus EDS.

Alles heeft te maken met de integratie-inspanningen die HP doet na de overname van it-dienstenreus EDS.

Analisten bleken bij de overname van EDS door HP, ter waarde van 13,9 miljard dollar, nog voorzichtig te zijn geweest over het potentiële banenverlies. De meest pessimistische hadden het over een verlies van 20.000 banen. Het blijken er nog een kleine 5000 meer te zijn. EDS-ceo Ronald Rittenmeyer had eerder al aangegeven dat “EDS sowieso al bezig was de eigen business te stroomlijnen”, dus dat “veranderingen niet onlogisch” zouden zijn.

HP ziet vooral synergieën in de overheadkosten, lees: vastgoed, it en de aankoopdienst. Uiteindelijk zou het gaan om een operatie waarbij gespreid over drie jaar 7,5 procent van het gecombineerde werknemersbestand moet verdwijnen, zijnde 24.600 mensen. De helft van die jobs worden geschrapt in de Verenigde Staten. Beide firma’s samen hebben momenteel 320.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 210.000 in de versterkte it-dienstenpoot.

De herstructurering gaat 1,7 miljard dollar kosten. HP hoopt jaarlijks 1,8 miljard dollar te besparen met de maatregelen.

Bij EDS in België, met vestiging in Mechelen, werken ongeveer 1800 mensen (1550 vaste, 250 contractuelen), bij HP Belux, in Diegem, zo’n 1350 mensen.Marketing manager bij HP Belux Anneleen Holleweg zegt dat de gevolgen voor Europa, en dus ook België, nog niet bekend zijn. Ze zullen wereldkundig gemaakt en besproken worden tijdens de European Workers Council op 25 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content