HP splitst op: Belgisch personeel nog in het ongewisse

Hewlett-Packard (HP) heeft maandag aangekondigd de onderneming te gaan opsplitsen in twee bedrijven. De operatie zal bijkomend 5.000 banen kosten. Voor de Belgische personeelsleden van de technologiegigant, zo’n 1.600 mensen in Diegem en Mechelen, blijft het bang afwachten.

HP maakte zijn plannen maandag voor de opening van de Amerikaanse beurs bekend. Enerzijds komt er een bedrijf dat zich gaat richten op hardware en ondersteunende diensten (HP Enterprise) en anderzijds de tak die pc’s en printers maakt (HP Inc). Door de ombouw sneuvelen er nog eens 5.000 extra jobs, waardoor het totale aantal geschrapte arbeidsplaatsen sinds 2012 op 55.000 uitkomt, waarvan bijna de helft in Europa. De besparingsoperatie die twee jaar geleden werd aangekondigd, is nog steeds niet helemaal afgerond, merkt LBC-vakbondssecretaris Koen Dries op.

“De uitrol van wie waar moet opstappen, is nog steeds bezig.” Wat de nieuwe plannen zullen betekenen voor het personeel in Europa en in België blijft voorlopig onduidelijk. Er werd maandag geen overleg georganiseerd, de socialistische vakbond heeft om een bijzondere ondernemingsraad gevraagd. “Maar het zal waarschijnlijk lang duren voor er duidelijkheid is. Dat was in het verleden ook al het geval”, meent BBTK-vakbondsman Geert Haverbeke.

Koen Dries vreest dat, net zoals in het verleden, het merendeel van de ontslagen in Europa zullen vallen. “HP is hier bezig met de constante afbouw van tewerkstelling. Een aantal landen zoals België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië werden de voorbije jaren proportioneel zwaarder geïmpacteerd.” Nochtans zouden de overheden een milderende rol kunnen spelen, meent de vakbondssecretaris. “Zij zijn de belangrijkste klanten van HP en zouden bijvoorbeeld voorwaarden kunnen stellen.

Haverbeke van zijn kant wijst erop dat een pak functies die de jongste jaren in België werden geschrapt, verhuisd zijn naar Oost-Europa. De splitsing die maandag vanuit de VS werd beslist, is absoluut geen evidentie in Europa, zo blijkt nog. “Hier is het een kluwen van vennootschappen, precies om fiscaal-technische redenen. De interne bank van HP zit in Ierland, de merkenvennootschap in Nederland, het coördinatiecentrum in België… het is onduidelijk bij welke tak die zullen terechtkomen”, illustreert Dries.(Belga)

Partner Content