HP verliest geloof in de pc

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Revolutie bij HP! Het bedrijf overweegt om zijn pc divisie in de etalage te zetten, en stopt met de productie van smartphones en tablets. Ceo Leo Apotheker wil voortaan focussen op winstgevende business software, en gaat daarmee Oracle en IBM achterna.

Revolutie bij HP! Het bedrijf overweegt om zijn pc divisie in de etalage te zetten, en stopt met de productie van smartphones en tablets. Ceo Leo Apotheker wil voortaan focussen op winstgevende business software, en gaat daarmee Oracle en IBM achterna.

Als de grootste computerproducent ter wereld, goed voor een marktaandeel van 17,6 procent, overweegt om zijn pc-divisie te verpatsen of onder te brengen in een apart bedrijf, dan wil dat iets zeggen. Dat HP geen brood meer ziet in de verkoop van pc’s, logischerwijs, maar ook dat de pc, die zijn 30ste verjaardag viert, klaar is om met pensioen te gaan.

Het is geen geheim dat de marges op desktops en laptops jaar na jaar afnemen, en dat de personal computer steeds meer concurrentie krijgt van smartphones en tablets. Ook andere producenten zoals Dell en Acer ondervinden dat aan den lijve. IBM was wat dat betreft erg vooruitziend, want dat bedrijf verkocht zijn pc-afdeling jaren geleden al aan het Chinese Lenovo.

Opvallend is dat HP ook stopt met de productie van de toestellen die de pc vervangen. Leo Apotheker gelooft naar eigen zeggen wel in ‘het tablet-effect’, maar schrapt een maand na de lancering de productie van de op WebOS draaiende TouchPad, het antwoord van HP op de iPad van Apple.

In juni werd de tablet op HP Discover in Las Vegas nog aangeprezen omwille van zijn zakelijke en multimediacapaciteiten. In één adem wordt ook de productie van smartphones die draaien op het mobiele besturingssysteem WebOS stopgezet.

HP zet een kruis over die toestellen, omdat er te weinig verkocht werden. Klanten kiezen vaker voor een iPhone of voor een op Android-draaiend product, dan voor een op WebOS gebaseerd toestel. Overigens is ook de toekomst van WebOS zelf, dat werd binnengehaald bij de overname van Palm, onzeker. HP gaat bekijken of het deze technologie elders nog kan inzetten in de productportfolio.

Autonomy

Hoewel de printerdivisie voorlopig wel behouden blijft, wil HP zich nadrukkelijk richten op business software voor de zakelijke markt, waar de marges een stuk hoger liggen. In die zin gaat het bedrijf Oracle en IBM achterna.

Momenteel lopen er gesprekken met de Britse softwareboer ‘Autonomy’. Leo Apotheker heeft 7 miljard euro veil voor het bedrijf, dat gespecialiseerd is in automatische analyse van ongestructureerde data.

De technologie van Autonomy maakt het mogelijk om te speuren naar informatie in complexe en grote databanken. Dat is niet onbelangrijk in het cloud-tijdperk, waar de data verspreid staat op duizenden verschillende plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content