HTC draait vierde kwartaal op rij verlies: alles op virtual reality

De HTC Vive. © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

HTC heeft het vierde kwartaal op rij verlies gemaakt. De omzet daalde met 64 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van dit jaar kon het bedrijf 400 miljoen euro bij elkaar sprokkelen. Een jaar geleden was dat nog 1,12 miljard euro.

De slechte cijfers van dit kwartaal zijn mede te danken aan de late lancering van de HTC 10, het vlaggenschip op de smartphonemarkt van het bedrijf. Ook de virtual reality-bril – de HTC Vive – ging pas in april in de verkoop. Van deze producten, die beiden goed ontvangen werden en dus waarschijnlijk behoorlijk wat omzet genereren – is nu dus niets terug te zien. Vorig jaar werd de belangrijkste smartphone van het bedrijf nog wel in het eerste kwartaal gelanceerd.

Alles of niets voor HTC Vive

Door de jaren heen is het marktaandeel van HTC op de smartphonemarkt verdampt. Op het hoogtepunt was dit nog 10 procent, maar hier is vrijwel niets van over. Daarom besloot het bedrijf een half jaar geleden om de focus met de introductie van de HTC Vive naar virtual reality te verschuiven. Door in augustus ook nog 15 procent van het personeel op straat te zetten wil het bedrijf de kosten drukken en de omzet verhogen. De Vive moet in de toekomst ‘voor een belangrijk deel van de winstgevendheid zorgen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content