HTC stelt ‘Facebook’-smartphones voor

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft HTC 5 nieuwe smartphones en een tablet, de HTC Flyer voorgesteld. Twee smartphones – ChaCha en Salsa – spelen een diepe integratie met het sociale netwerk Facebook uit. Specifiek voor de HTC Flyer komt er een cloud gaming dienst. Daarvoor gaat HTC met OnLive in zee. Het datacenter staat in België: ongetwijfeld bij Belgacom dat in mei vorig jaar een participatie nam in OnLive. Peter Chou, ceo van HTC, blikte tijdens de druk bijgewoonde persconferentie eerst nog kort terug terug op 2010. “In het vierde kwartaal hebben we voor het eerst meer dan 100 miljoen smartphones verkocht.

Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft HTC 5 nieuwe smartphones en een tablet, de HTC Flyer voorgesteld. Twee smartphones – ChaCha en Salsa – spelen een diepe integratie met het sociale netwerk Facebook uit. Specifiek voor de HTC Flyer komt er een cloud gaming dienst. Daarvoor gaat HTC met OnLive in zee. Het datacenter staat in België: ongetwijfeld bij Belgacom dat in mei vorig jaar een participatie nam in OnLive.

Peter Chou, ceo van HTC, blikte tijdens de druk bijgewoonde persconferentie eerst nog kort terug terug op 2010. Het bedrijf doorbrak de grens van 100 miljoen verkochte smartphones. “‘Nice to have’ heeft plaats gemaakt voor ‘must have'”, zei de ceo die het over “het beste jaar ooit voor HTC” had. In totaal verkocht het bedrijf 25 miljoen handsets: meer dan het dubbele van de verkoop in 2009.

Voor 2011 zet HTC om te beginnen in op drie opvolgers van bestaande producten. De HTC Desire S biedt bijvoorbeeld HD video recording en videocalls met een processor van 1,2 GHz. De Wildfire S heeft dezelfde functies, maar in een kleinere ‘form factor’. De Incredible S is met een 4″ display dan weer de grootste, en legt de nadruk op entertainment – HD video, een 8-megapixelcamera, stereo surround geluid – en design.

Facebook-phones In de aanloop van het Mobile World Congress waren er heel wat speculaties over een nakende lancering van Facebook-smartphones. Die geruchten blijken met de lancering van de HTC ChaCha en Salsa deels te kloppen. Echte ‘Facebook-branded’ gsm’s zijn het dus niét, al prijkt er vooraan wel heel nadrukkelijk een aparte Facebook-knop op de toestellen. Die knop licht op telkens wanneer je content kan delen die je bekijkt of afspeelt. In een korte videotoelichting zei Facebook-ceo Marc Zuckerberg overigens wel dat er dit jaar “dozens of Facebook-phones” te verwachten zijn: het wordt dus geen exclusief verhaal voor HTC.

De stilus is terug Net als andere fabrikanten, stelde HTC ook een tablet met het Android-besturingssyteem voor. “We hebben er onze tijd voor genomen om hem vanaf nul op te bouwen en er innovatie in te stoppen”, klonk het. Die innovatie zit paradoxaal genoeg in een stilus, waarmee andere fabrikanten net komaf gemaakt hebben. Met de stilus kun je notities maken op digitale documenten of presentaties en vervolgens dat geheel bewaren en doorsturen.naar anderen. ‘Scribe ‘heet dat bij HTC. Ook mooi is overigens de mogelijkheid om nota’s te maken en simultane geluidsopnames er aan vast te hangen.

Cloud gaming HTC gaat op relatief korte termijn ook een cloud gaming service op poten zetten. Daarvoor gaat het beroep doen op OnLive: een platform waarin Belgacom vorig jaar een belang nam. Belgacom mag de servers voor heel West-Europa verzorgen. “We willen OnLive binnen enkele maanden lanceren in Europa. Het datacenter komt in België”, bevestigde Steve Perlman, oprichter en ceo van OnLive.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content