HTC stelt One m8 voor

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

HTC heeft zijn nieuwe high-end smartphone voorgesteld: de One m8. De ‘oude’ HTC One blijft ook in de winkelrekken liggen.

HTC heeft zijn nieuwe high-end smartphone voorgesteld: de One m8. De ‘oude’ HTC One blijft ook in de winkelrekken liggen.

Toegegeven: een grote verrassing was de lancering van de HTC One m8 niet. Dat in Londen een high-end smartphone ging voorgesteld worden als opvolger van de HTC One, was bekend maar in de afgelopen weken waren ook zowat alle technische details van HTCs nieuwe vlaggenschip al gelekt. Het risico allicht wanneer je wil uitpakken met een smartphone die quasi onmiddellijk beschikbaar is?

Van een verrassingseffect was dus geen sprake, maar het maakt de One m8 er niet minder boeiend om. Het toestel ligt erg goed in de hand, en dat heeft alles te maken met de luxueuze metalen uitvoering die doorgetrokken is tot aan de rand van het scherm. In vergelijking met de eerste HTC One – die overigens wel gewoon in de winkelrekken blijft liggen – is het scherm met zijn 5″ een stukje groter.

CoprocessorBinnenin vind je in deze met Android KitKat draaiende smartphone een erg potige Qualcomm Snapdragon 801 quadcore-processor van 2,3 Ghz in combinatie met 2 GB RAM, 16 GB geheugen en ondersteuning voor een optioneel microSD-kaartje van maximaal 128 GB. Overigens krijg je er ook 15 GB online storage bij Google Drive bij en nog eens een extra 50 GB in de eerste twee jaar na aankoop.

Een stevigere batterij en meer geoptimaliseerd energieverbruik moeten voor een langere standby-tijd zorgen vergeleken met de originele One. Dat lagere stroomverbruik hangt ook samen met de ingebouwde coprocessor die een aantal sensoren draaiende houdt. De ingebouwde FitBit-app (stappenteller) bijvoorbeeld maakt daar handig gebruik van.

“Die aparte ‘low power processor chip’ in het toestel houdt bijvoorbeeld ook de gyrosensor continu draaiende, en is een van de belangrijkste innovaties in ons nieuw vlaggenschip”, stelt Graham Wheeler, product manager bij HTC.

Duo cameraEen andere opmerkelijke feature is de ‘duo camera’. Aan de achterkant van de One m8 vind je naast een UltraPixel-camera nog een tweede cameralens. Die wordt tijdens het maken van een foto automatisch gebruikt om extra data te capteren zoals de diepte van een foto. Aan de hand van die data kan je dan later in de camera-app van de One m8 de focus in een foto herleggen. Een beetje vergelijkbaar met bestaande ‘refocus’-apps, al werken die doorgaans met een reeks opeenvolgende foto’s waarbij afwisselend op een ander onderwerp in beeld scherpgesteld wordt.

Hernieuwde aandacht voor Belgische marktVanaf medio april ligt het nieuwe toestel in ons land in de winkel voor 699 euro. Naast de zilveren en grijze uitvoering, volgt midden mei ook nog een gouden versie. Tot slot nog even vermelden dat HTC ook een leuke ‘dot matrix cover’ uitbrengt. Het leuke zit ‘m in het feit dat het toestel ook reageert op een ‘double tap’ op de cover, en vervolgens in ware pixel-stijl wat basis-info zoals het uur doorheen de gaatjes in de cover toont.

Laurent Guérisse, channel manager Belux bij HTC, verduidelijkt nog dat HTC opnieuw meer aandacht wil hebben voor de Belgische en Luxemburgse markt. Zo is er sinds kort weer een aparte vestiging in Brussel en worden er opnieuw aparte plannen voor de lokale markt gesmeed. “Het doel is duidelijk: de Belgische markt opnieuw doen groeien”, aldus Guérisse. Zo worden binnenkort ook ins ons land de mid-range toestellen gelanceerd die HTC op het Mobile World Congress in Barcelona voorstelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content