Huawei gaat nu ook pc’s verkopen en stelt eerste 2-in-1 voor

Huawei MateBook © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Niet met een smartphone, ook niet met een smartwatch, maar met een 2-in-1 device pakt Huawei uit in Barcelona. De MateBook betekent de instap van Huawei in een nieuw marktsegment.

Met de slogan ‘The New Style of Business’ stelde Huawei aan de vooravond van het Mobile World Congress de MateBook voor: een 2-in-1 toestel met Windows 10 dat als pc en als tablet dienst doet. Daarmee gaat de Chinese fabrikant de concurrentie aan met de Microsoft Surface Pro, de Apple iPad Pro en de Samsung Galaxy TabPro S.

De MateBook heeft een zakelijk publiek voor ogen en stelt mobiele productiviteit als uitgangspunt. Onder het 12″ IPS multi touch scherm zit een 6th Generation Intel Core m-processor – m3, m5, of m7 al naargelang de uitvoering – en dat moet “stevige pc-prestaties bieden in een compact, ultradun, licht (640 gram) en mobiel toestel”, zoals Richard Yu, ceo van Huawei Consumer Business Group het zelf verwoordt. De MateBook keyboard case is vervaardigd uit zacht leder, en laat zich in twee hoeken rondom het scherm plaatsen. Dat scherm (2.160 x 1.440 pixels) is als we Huawei mogen geloven kleurrijker dan dat van de bestaande concurrentie en ook de zogeheten screen-to-body ratio – de verhouding tussen het eigenlijke scherm en de behuizing – is met 84 procent bij de beste leerlingen van de klas.

Tot 10 uur werktijd

De op papier stevige prestaties wegen niet zwaar door op de batterij en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Huawei belooft zo’n 9 à 10 uur werktijd bij normaal (internet)gebruik. De MateBook draait dus onder Windows 10 Home of Professional en komt met Microsoft Office. Aan de zijkant van het scherm zit nog een vingerafdruklezer waarmee je het toestel inschakelt en meteen je gebruikersaccount opent.

De goedkoopste modellen tellen 4 GB aan LPDDR3 geheugen en zijn uitgerust met m3-processor. De prijzen starten bij 799 euro en voor dat geld krijg je een SSD van 128 GB. Voor 256 GB betaal je 949 euro (inclusief btw). De m5-uitvoering start vanaf 1.149 en voor het absolute topmodel (m7, 8 GB RAM, 512 GB SSD) betaal je 1.799 euro. Het keyboard is overigens nog eens apart te betalen (149 euro) – net zoals dat bijvoorbeeld bij de Surface Pro van Microsoft het geval is. De prijzen van de MateBook ogen op het eerste zich stevig, maar liggen toch nog onder die van de Surface Pro.

MatePen en MateDock

Huawei toonde ook een slimme pen die als accessoire voor de 2-in-1 verkocht zal worden (69 euro). De MatePen is in eerste instantie vooral een stylus met 2.048 verschillende drukniveau’s, maar dubbelt ook als een clicker om presentaties te geven. Ook als ‘laser pointer’ kan je de MatePen tijdens presentaties gebruiken.

Overigens past er nog een laatste optioneel accessoire op het 2-in-1 toestel: de MateDock voegt dan extra aansluitmogelijkheden toe. Maar ook voor dit accessoire betaal je 99 euro extra.

Naar verwachting midden mei zal de Huawei MateBook in onze contreien verkocht worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content