Huawei gaat voor digitalisering van Europa

© Huawei 1-2-1 strategie
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Europese markt is belangrijk voor Huawei. De technologiegigant uit Shenzhen heeft er dan ook alle belang bij om de relaties met zijn Europese partners te verdiepen.

De boodschap die Huawei eerder op de week de wereld in stuurde vanuit de Beierse hoofdstad Munchen was niet min te verstaan: het technologiebedrijf houdt van Europa, en wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat die gevoelens wederzijds zijn. Hoe de Chinezen dit willen bewerkstelligen? Onder meer door nauwer samen te werken met de Europese partners, én door er mee voor te zorgen dat Europa sneller digitaliseert.

“We kunnen de digitalisering op het continent versnellen op het gebied van infrastructuur en van applicaties”, vertelde chief strategy marketing officer William Xu aan de talrijke genodigden. “Daartoe werken we nauw samen met klanten, partners en onderzoeksinstituten.”

De Chinezen verwezen voortdurend naar de vierde industriële revolutie (Industry 4.0) die op ons afkomt, en die een hot issue is in het land van Angela Merkel. Die revolutie staat onder meer voor de snelle digitalisering van onze samenleving (‘smart cities’) en van de economie (‘smart factories’).

In een digitaal productieproces communiceert alles met elkaar: van robots tot transportbanden en productonderdelen. Het resultaat is dat je efficiëntere productie-eenheden krijgt, die nog goedkoper zijn ook.

Toonaangevend

Omdat Europa nog steeds een toonaangevende positie bekleedt in wetenschappelijk onderzoek en in industriële productie, is het continent volgens Huawei uitstekend geplaatst om wereldwijd een voortrekkersrol op te nemen in Industry 4.0.

Het hoeft geen betoog dat de technologieleverancier zich opwerpt als een voorname partner bij deze ‘revolutie’. “Onze aanpak kan worden samengevat in de vorm van een ‘1-2-1’-strategie”, gaat Xu verder. “De eerste ‘1’ verwijst naar een gestandaardiseerd IoT-platform, de ‘2’ gaat over de twee toegangsmogelijkheden (fixed of draadloos), en het tweede ééntje verwijst naar LiteOS, het superlichte besturingssysteem van Huawei waarmee je apparaatjes en gadgets kan aansturen.”

De voorbije 15 jaar heeft Huawei 19 innovatiecentra (onder meer in samenwerking met operatoren als Deutche Telecom, Vodafone en BT) en 18 R&D-faciliteiten geopend in Europa, samen goed voor 1.200 jobs in acht landen.

Ook in Leuven wordt er binnenkort zo’n R&D-centrum geopend, allicht naast het gebouw van Option, van waaruit Huawei zijn Europese 5G-projecten gaat overzien en ondersteunen.

Tot slot werkt Huawei ook nauw samen met meer dan 700 partnerbedrijven in Europa (Audi, SAP, Jawbone,…), en heeft het samenwerkingsverbanden onderhandeld met meer dan 120 academische instellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content