Huawei haalt contract bij Belgacom binnen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Huawei mag het volledige radiotoegangsnetwerk van Proximus upgraden. De vorige leverancier Nokia Siemens Networks bijt in het zand.

Huawei mag het volledige radiotoegangsnetwerk van Proximus upgraden. De vorige leverancier Nokia Siemens Networks bijt in het zand.

De raamovereenkomst die Belgacom met Huawei sloot, voorziet in een upgrade van het hele radiotoegangsnetwerk. Concreet zal de SingleRAN-oplossing van Huawei in de eerstvolgende jaren stelselmatig uitgerold worden over het hele netwerk. De sterkte van de SingleRAN-oplossing moet er in bestaan dat via hetzelfde basisstation zowel gsm, umts als het toekomstige LTE ondersteund worden.

In totaal gaat het om meer dan 3.000 basisstations die de bestaande installaties progressief zullen vervangen vanaf 2010. De uitrol zal via geografische clusters gebeuren, waarbij de oude apparatuur geruild wordt voor de nieuwe electronica. Het contract gaat voor alle duidelijkheid niet over de eigenlijke antennes en masten.

Ook de huidige leverancier Nokia Siemens Networks deed een gooi naar het contract, maar greep net als Alcatel-Lucent en Ericsson naast de prijzen. De waarde van het contract werd niet meegedeeld, maar opvallend is toch dat Belgacom in het persbericht spreekt van een uitrol die “op een kosteneffectieve wijze uitgevoerd kan worden”.

In 2007 besliste concurrent Mobistar ook al om met de Chinese leverancier in zee te gaan voor de radiotoegang op het 3G-netwerk. De toenmalige ceo Bernard Moschéni omschreef de apparatuur van Huawei toen als “20 procent goedkoper en beter”. De radioapparatuur die Base gebruikt is dan weer van de hand van Ericsson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content