Huawei introduceert snelste 4G-smartphone

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Aan de vooravond van het Mobile World Congress pakte Huawei alvast uit met een eerste productintroductie. De P2 wordt ’s werelds snelste 4G-smartphone mét een aantrekkelijk prijskaartje.

Op een druk bijgewoonde persconferentie in hartje Barcelona heeft Huawei een dag voor de officiële opening de officieuze aftrap van het Mobile World Congress gegeven. Het Chinese telecombedrijf introduceerde met de Ascend P2 een quad-core smartphone met 4,7″ hd-scherm die door moet gaan voor “’s werelds snelste 4G-telefoon”, aldus Richard Yu, ceo van de Huawei consumer business group.

De Ascend P2 – opvolger van de P1 – ondersteunt LTE Cat 4 die snelheden tot 150 Mbps toe laat. Toestellen als de iPhone 5 en Samsung Galaxy SIII halen ‘maar’ maximaal 100 Mbps (LTE Cat 3). Een voorwaarde voor 150 Mbps is wel dat de netwerkinfrastructuur van de operator dit al toelaat. Belgacom – dat in ons land Huawei-netwerkinfrastructuur gebruikt – spreekt op de eigen website wel over maximale theoretische downloadsnelheden van 150 Mbps, maar voegt daar wel meteen aan toe dat in de praktijk eerder 20 à 30 Mbps zal gehaald worden. Het valt dus te verwachten dat het snelheidsvoordeel van de Huawei P2 in ons land vooralsnog beperkt zal blijven.

Aantrekkelijk geprijsd

Toch biedt het nieuwe vlaggenschip van Huawei genoeg andere voordelen die de consument moeten overtuigen. Om te beginnen is dat eigenlijk het prijskaartje. Huawei wil dit toestel aan 399 euro gaan verkopen vanaf het tweede kwartaal van dit jaar – ook in ons land. Voor dat geld krijg je een quad-core smartphone met een 4,7″ ips hd-scherm met ‘corning gorilla glass’ en een 13-megapixelcamera die ook in mindere lichtomstandigheden goede foto’s zou afleveren. “Met een dikte van 8,4 mm is dit meteen het dunste toestel met een 13-megapixelcamera”, zei Richard Yu nog. Ook nfc (near field communication) zit standaard aan boord. Op de beurs in Barcelona verwachten we de komende dagen overigens nog wel wat nieuws over nfc te horen.

Stevige batterij

Een andere sterkhouder moet de batterij worden. Met 2420 mAh is die al vrij potig, maar eigen siliconenchips en software moeten er voor zorgen dat de batterijduur verder geoptimaliseerd worden. Tijdens de presentatie schuwde Huawei overigens niet directe vergelijkingen met concurrenten. Zo zou de Ascend P2 tot 30% efficiënter met energie omspringen dan de Galaxy SIII van Samsung.

Merk uitbouwen

Tijdens de persconferentie legde Huawei overigens uitdrukkelijk de nadruk op het uitbouwen van het merk. “We moeten het vertrouwen van de consument winnen. We willen het congres in Barcelona dan ook aangrijpen om een krachtig signaal te sturen dat we voluit voor de consumentenmarkt gaan. Dit is voor ons een echte ‘milestone'”, zei Amy Lou, de global brand director van Huawei Device.

Ze verduidelijkt onder meer nog hoe het bedrijf een transformatie van b2b (enterprise en infrastructuur) naar b2c (devices) ondergaan is, en hoe binnen de ‘devices’-tak een verschuiving bestaat van ‘merkloze’ oem-toestellen naar ‘Huawei branded’ telefoons. “Het is ons menens, we willen binnen een aantal jaar in de top-100 staan van ‘global brands”, voegde Lou daar nog aan toe.

Partnership met Orange

Het Chinese bedrijf gaat ook een partnership aan met Orange voor de distributie. De Ascend P2 zal dan ook niet onverwacht eerst in Frankrijk verkocht worden vanaf juni. Mogelijk wordt dat in ons land dan de Orange-dochter Mobistar, al zouden daar nog geen concrete afspraken over bestaan.

Hoe dan ook is het duidelijk dat Huawei grootste plannen heeft om het Europese vasteland te veroveren met smartphones. Wereldwijd is het bedrijf volgens IDC en Gartner nu al de derde grootste speler: een doel dat het bedrijf ook voor ons land stelt. Ceo Richard Yu wist na afloop ook nog te vertellen dat deze zomer nog een “disruptive phone” op het programma staat. Mogelijk wordt dat een 8-core (‘octa-core’) toestel. Begin dit jaar liet Samsung op de CES-conferentie in Las Vegas ook al weten dat het in de tweede helft van dit jaar een ‘octa-core’ smartphone plant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content