‘Huawei krijgt kleinere rol in Brits 5G-netwerk’

De Britse premier Boris Johnson wil de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in zijn land verminderen na de uitbraak van het coronavirus. Hij wil dat Chinese spelers tegen 2023 niet langer betrokken zijn bij Britse infrastructuur.

Dat schrijft The Daily Telegraph. Johnson heeft ambtenaren opgedragen plannen op te stellen waarmee de betrokkenheid van China bij de Britse infrastructuur in 2023 tot nul wordt gereduceerd.

De heroverweging van de Huawei-deal volgt op toenemend verzet binnen zijn eigen conservatieve partij tegen Chinese investeringen na de coronapandemie. De communistische staat wordt ervan beschuldigd de omvang van de uitbraak te hebben verdoezeld, terwijl Chinese hackers ervan worden verdacht in te breken in Amerikaans Covid-19-onderzoek. Een recente cyberaanval waarbij de gegevens van ongeveer 9 miljoen klanten van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet op straat kwamen te liggen is ook terug te herleiden naar Peking.

Er zijn steeds meer vermoedens dat de Chinese overheid economisch voordeel probeert te halen uit de pandemie. Insiders hebben tegen de The Daily Telegraph gezegd dat Johnson altijd ‘ernstige zorgen’ had over de 5G-overeenkomst, die werd opgesteld door de regering van Theresa May, maar in januari dit jaar werd ondertekend door haar opvolger.

Het moet daarbij genuanceerd worden dat dit op zich los staat van Huawei, dat altijd benadrukt dat het een privébedrijf en geen staatsbedrijf is. Maar het Verenigd Koninkrijk heeft wel nauwe banden met de VS, onder meer rond inlichtingendiensten. En de VS drukt er al jaren op dat het Huawei en andere Chinese bedrijven wil weren, ook bij bondgenoten, zeker als er inlichtingen worden uitgewisseld. Ook gaat het in dit geval niet om een Chinese investering. Het zijn Britse telecomoperatoren die voor sommige delen van hun netwerk apparatuur aankopen bij Huawei.

De Britse premier reist volgende maand mogelijk naar de VS voor een G7-top, zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronacrisis. Johnson heeft opgeroepen het Verenigd Koninkrijk meer zelfvoorzienend te maken en minder afhankelijk te laten zijn van Chinese goederen. Naar verwachting worden de handelsbesprekingen met de VS opgevoerd, aangezien de brexit-onderhandelingen met de EU steeds moeizamer verlopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content