Huawei lanceert dunste smartphone

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Huawei heeft in Londen de op dit moment dunste high-end smartphone voorgesteld. De Ascend P6 zal eind juli ook in België verkocht worden.

6,18 mm om precies te zijn: zo ‘dik’ is het gloednieuwe vlaggenschip van de Chinese smartphonefabrikant. Richard Yu, ceo van Huawei Consumer Business Group deed tijdens de voorstelling van de Ascend P6 in Londen zijn uiterste best om het aanwezige publiek te overtuigen dat het mager beestje wel degelijk dikke prestaties kan leveren en dat er géén toegevingen in specificaties nodig waren om die 6,18 mm te bereiken. Getuige specificaties als een quad-core processor van 1,5 GHz en een front-camera van 5 megapixel naast de ‘gewone’ camera van 8 megapixel. De camera komt overigens met automatische scène-detectie (zoals we dat kennen vanop compactcamera’s) wat voor betere foto’s zou moeten zorgen.

Concurreren met Apple en Samsung

Richard Yu schuwde daarbij ook de vergelijking niet met de iPhone 5 en Galaxy S4. “Misschien noemen we het wel de P6 omdat we meteen de concurrentie met de iPhone 6 ook al aan gaan”, grapte Yu, maar de boodschap was wel duidelijk. “We concurreren wat functionaliteit, bouwkwaliteit, en specificaties betreft duidelijk met de toptoestellen van Apple en Samsung”, aldus Yu.

“Maar daar waar onze concurrenten makkelijk 600 euro vragen voor een volledig in metaal en glas uitgevoerde high-end smartphone, gaan wij de Ascend P6 verkopen aan 449 euro”, zei de topman van Huawei Devices even later. Op de vraag of Huawei ook dezelfde marketingbudgetten als concurrent Samsung in de strijd zal gooien antwoordde Yu: “Het is duidelijk dat onze concurrenten die grote marketingbudgetten doorrekenen aan hun klanten. Daarom zijn hun telefoons zo duur. Wij willen soortgelijke smartphones verkopen voor minder geld en het vertrouwen van de consumenten winnen.”

Security en energie

Tijdens de voorstelling trok Huawei de kaart van innovatie. Het is duidelijk dat de fabrikant niet wil geassocieerd worden met de negatieve vooroordelen rond Chinese merken. “In onze fabriek in Shenzhen werken meer dan de helft van onze Huawei-mensen. We investeren enorm in r&d, en brengen die innovatie naar onze smartphones”, zegt Yu.

Een voorbeeld van die innovatie zijn onder meer de eigen ‘chips’ die er ontwikkeld en gebouwd worden om het energieverbruik van smartphones te temperen in combinatie met software op het toestel. Het komt er op neer dat de uitwisseling van data tussen het toestel en de zendmast geoptimaliseerd wordt, wat de autonomie van de 2000 mAH-batterij in de Ascend P6 moet opkrikken. De in februari op het Mobile World Congress voorgestelde P2 heeft overigens datzelfde snufje.

Ook rond security doet Huawei forse inspanningen – om alweer een vooroordeel weg te werken? De security- en managementfuncties in de Ascend P6 ogen in ieder geval fraai, met de mogelijkheid om bijvoorbeeld ‘network permissions’ toe te kennen tot op applicatieniveau. Spelletjes kun je dan bijvoorbeeld de toegang ontkennen tot het 3G-netwerk, maar wel op wifi toelaten terwijl je de browser wel op beide netwerken toelaat.

Inzetten op design

Huawei wil kennelijk ook de boodschap de wereld insturen dat het Chinese merk ook mooie toestellen kan produceren. En het moet gezegd: de Ascend P6 ziet er elegant uit, voelt aan als een lichtgewicht (120 gram) maar tegelijkertijd toch solide door het metalen body.

Ook binnenin werd aan het design gesleuteld. Zo zit er een bijgewerkte versie in van de eigen Emotion UI interface die bovenop Android draait en die een 300-tal functies van het besturingssysteem verbetert of uitbreidt. Via een heleboel ingebouwde en downloadbare ’thema’s’ kun je de interface overigens helemaal naar je hand zetten.

Maar wel opmerkelijk is dat er in de P6 géén 4G-radio zit. Al zei de topman van Huawei Devices wel dat we in de herfst een versie van de Ascend P6 mogen verwachten waarin wél een 4G-ontvanger ingebouwd zit

Concurrentie wordt opgedreven

Hoe dan ook is Huawei duidelijk van plan om een versnelling hoger te schakelen en de hegemonie van Apple en Samsung te doorbreken. “Maar de concurrentie slaapt ook niet”, zei de ceo nog waarbij hij allicht in zijn achterhoofd dacht aan het event dat Samsung later deze week nog plant – eveneens in Londen nota bene. “De smartphonemarkt is enorm dynamisch, maar het moge duidelijk zijn: we zijn vastberaden om een grote speler in handsets te worden”, besloot Yu. Waarvan akte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content