Huawei springt over marktleider Ericsson

Huawei maakte vorig jaar 33% meer winst en ziet zijn omzet in 2012 met 8% stijgen tot 26,6 miljard euro. Het springt daarmee qua omzet wellicht nipt over marktleider Ericsson.

Huawei maakte vorig jaar 33% meer winst en ziet zijn omzet in 2012 met 8% stijgen tot 26,6 miljard euro. Het springt daarmee qua omzet wellicht nipt over marktleider Ericsson.

In groot contrast met concurrent ZTE, dat gisteren voor een megaverlies waarschuwde, maakte Huawei in 2012 wel winst. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de grootste Chinese telecomfabrikant vorig jaar omgerekend 1,8 miljard euro winst draaide, op een 8 procent hogere omzet van in totaal 26,6 miljard euro. De fabrikant zag zijn omzet groeien in Europa (tot 9,7 miljard euro), Afrika, China en Azië, maar heeft het moeilijker op de Amerikaanse markt. Politici stellen zich immers vragen over de nauwe relatie van Huawei en ZTE met de Chinese overheid. Een Amerikaanse parlementaire commissie noemde beide bedrijven in oktober vorig jaar nog een “gevaar voor de veiligheid van de Verenigde Staten”.

Als de voorlopige cijfers door de bedrijfsrevisor bevestigd worden, springt Huawei qua omzet over zijn Zweedse concurrent Ericsson, dat volgens voorlopige cijfers van Bloomberg vorig jaar een omzet draaide van omgerekend 26,05 miljard euro. Huawei zou dan ook wereldwijd de grootste telecomfabrikant worden.

Zeventig procent van Huawei’s omzet is afkomstig van verkopen aan operatoren. Bij ons draaien alle grote telecombedrijven bijna volledig op apparatuur van ofwel Huawei, ofwel ZTE. Maar het bedrijf maakt ook smartphones en is verder actief in de cloudmarkt, waar het in de komende vijf jaar een “forse omzetstijging” verwacht, aldus een woordvoerder.

In tegenstelling tot ZTE is Huawei niet op de beurs genoteerd. Een woordvoerder zegt dat Huawei “alle opties openhoudt” voor een mogelijke beursgang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content