Huawei-topvrouw Wanzhou verlaat Canada na deal met VS

Huawei-topvrouw Wanzhou verlaat Canada na deal met VS

Huawei-bestuurder Meng Wanzhou heeft vrijdag Canada verlaten en is onderweg naar China, nadat een rechter in Vancouver de uitleveringszaak tegen haar eerder op de dag officieel staakte. Daardoor mocht Wanzhou, na bijna drie jaar onder huisarrest te hebben gestaan in Vancouver, het land weer uit.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had om de uitlevering van Wanzhou gevraagd, maar sloot een deal met haar, werd eerder op vrijdag bekend. Daarmee kwamen de aanklachten over fraude en samenzwering tegen de topvrouw van Huawei te vervallen.

De deal is een zogeheten overeenkomst voor uitgestelde vervolging, een alternatief voor berechting. Een officier van justitie stemt dan in met het niet vervolgen als de beklaagde toezegt aan bepaalde eisen te voldoen. De overheid heeft dan effectief wel een aanklacht uitgebracht tegen een verdachte, maar doet daar niks mee.

Gelogen over handelscontacten

Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd in 2018 in Canada gearresteerd. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in Vancouver blijven. Vrijdag sprak ze buiten het gerechtsgebouw onder meer haar dank uit aan de Chinese ambassade in Canada ‘voor hun constante steun’.

Ontwrichtende tijd

‘De afgelopen drie jaar is mijn leven op zijn kop gezet’, zei de financieel topvrouw van Huawei. ‘Het was een ontwrichtende tijd voor mij als moeder, echtgenote en als bedrijfsleider. Maar ik geloof dat achter de wolken de zon schijnt. Het was een ervaring van onschatbare waarde.’

De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na de aanhouding zette China twee Canadezen vast. Een van hen, Michael Spavor, werd in augustus veroordeeld tot elf jaar cel wegens spionage. Beide Canadezen zijn volgens premier Trudeau nu ook op weg naar huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content