Huawei valt Apple en Samsung frontaal aan

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Huawei heeft in Parijs de Ascend P7 voorgesteld: een 4G-smartphone die de Galaxy S5 en de Apple iPhone 5S in het vizier neemt.

Het Chinese Huawei – wereldwijd ondertussen de nummer 3 in smartphones – heeft in Parijs haar nieuwste smartphone voorgesteld: de Ascend P7. Die volgt de vorig jaar in juni ingeslagen koers van de P6 die design combineert met technologische hoogstandjes. Vier miljoen P6-smartphones gingen er over de toonbank, waarvan 12.000 stuks in België. “De grootste kritiek die we kregen, was dat er geen 4G in zat, en dat willen we met de P7 goed maken”, zegt Robbert De Graaf, de uittredend country director van Huawei Consumer Benelux. Binnen twee weken wordt Dirk Pauwels de nieuwe Belgische country director.

Open concurrentie

Nu Huawei de derde plaats in de smartphonemarkt binnen heeft, durft de fabrikant omhoog kijken naar de twee marktleiders. “Maar die twee zijn niet meer zo groot als al te vaak aangenomen wordt. Wij ambiëren een challenger-rol en het is daarom dat retailers ook enthousiast zijn over ons: zij zien ons als een speler die het huidige landschap kan veranderen”, aldus De Graaf.

Het viel dan ook op hoe Huawei tijdens de presentatie van het nieuwe vlaggenschip de vergelijking met Apple en Samsung niet schuwde. Zo is de P7 stukken dunner (6,5 mm) dan de Galaxy S5 en de iPhone 5S, en is de ‘screen-to-body’-verhouding beter: oftewel méér bruikbaar scherm. Het 5″ full-hd scherm heeft trouwens een pixeldensiteit van 446 ppi, wat opnieuw beter is dan de paradepaardjes van Samsung en Apple. Binnenin vinden we Android KitKat, een quad-core processor van 1,8 GHz, 2 GB geheugen en 16 GB opslag – uitbreidbaar via een microSD-kaart.

Nadruk op selfies en (front) camera

De P7 heeft misschien geen grote innovatie aan boord, maar moet het eerder hebben van enkele (software) gimmicks die in de praktijk wel erg handig kunnen zijn. Zoals een selfie preview-scherm om te controleren of je er ook écht knap gaat uitzien nog voor je afdrukt. Voorop de smartphone zit trouwens een cameralens van 8 megapixel, zodat je selfies ook aan beeldkwaliteit winnen. En ja hoor, ook hier moest een slide op het grote scherm bewijzen dat dit stukken beter is dan wat de concurrentie doet: 1,2 mp bij de iPhone 5S en 2 mp in de Galaxy S5.

Achteraan zit trouwens een 13-megapixelcamera waarbij Huawei zelfs dslr-kwaliteit van spiegelreflexcamera’s claimt via een aparte beeldprocessor van Via Altek: al zal de praktijk moeten uitwijzen of dat ook écht zo is. Zo moet je bijvoorbeeld ultrasnel foto’s kunnen nemen en in mindere lichtomstandigheden toch degelijke kiekjes maken.

Wat de connectiviteit betreft, zit er dus een 4G-chip in – een eigen silicon-on-a-chip (SoC) – en twee antennes. Dat zou ondanks de metalen behuizing toch voor een betere ontvangstkwaliteit moeten zorgen.

Tot slot nog een woordje over de batterij van 2.500 mAh. Die zou volgens Huawei krachtig genoeg zijn om het twee dagen lang uit te zingen bij normaal gebruik. Met een batterijlading van nog 10%, kan de telefoon het nog één dag in standby volhouden: een power management truukje zoals ook andere fabrikanten dat ondertussen doen.

Vanaf juni

De P7 – afgewerkt in metaal – komt in drie kleuren (zwart, wit en… roze) en zal vanaf 7 juni beschikbaar zijn in ons land voor 449 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content