Huawei wint en verliest in patentrechtszaak

. © REUTERS

De telecomfabrikant wint een rechtszaak over het misbruik van gepatenteerde technologie van concurrent Samsung in China. Tegelijk moet het in een gelijkaardige zaak in het Verenigd Koninkrijk zelf bijbetalen in een geschil rond licenties.

Een rechtbank in China veroordeelt Samsung Electronics om 80 miljoen Yuan (10,85 miljoen euro) te betalen aan Huawei voor patentschending. De zaak liep sinds mei en is het eerste geval waarin een rechter in China zich uitspreekt over het geschil tussen de twee. Andere gelijkaardige zaken lopen nog.

Concreet gebruikt Samsung gepatenteerde technologie van Huawei in meer dan 20 modellen, waaronder de Galaxy S7. In totaal zou het gaat om 30 miljoen verkochte exemplaren.

Aan de andere kant van de wereld heeft het Chinese bedrijf minder geluk. Zo verliest het in het Verenigd Koninkrijk een zaak tegen Unwired Planet International, dat enkele patenten van Ericsson bezit.

Concreet gaat het om onderdelen van 4G-technologie die vandaag standaard in veel smartphones zit. Dat maakt dat telecomfabrikanten ze onder redelijke en niet-uitsluitende tarieven moeten delen, de zogenaamde FRAND-voorwaarden.

Daar wringt het schoentje: Huawei wil slechts 0,034 procent van de omzet van de verkochte toestellen betalen. Unwired Planet spreekt van 1,69 procent voor 4G-toestellen en 2,29 procent op netwerkmateriaal. De rechter trok dat meer naar het midden en maakt er 0,051 procent voor netwerkmateriaal en 0,052 procent voor 4G-toestellen van. Die tarieven zouden in principe wereldwijd geldig moeten zijn als Huawei de technologie ook in toestellen buiten het Verenigd Koninkrijk verkoopt.

Huawei zegt blij te zijn met de uitspraak, maar bekijkt nog of het bijkomende juridische stappen neemt. Advocaten van Unwired Planet International waarschuwen intussen dat als Huawei zich niet aan de uitspraak houdt, het mogelijk een verbod krijgt om in Verenigd Koninkrijk te verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content