Huawei zal niet bezwijken onder Amerikaanse druk, verzekert oprichter

De Chinese telecomreus Huawei is bereid om de druk van Washington te weerstaan en zal de afhankelijkheid van Amerikaanse onderdelen beperken. Dat zei de oprichter van het bedrijf in de Japanse media.

Het Amerikaanse ministerie van Handel had Huawei op de lijst geplaatst met verdachte bedrijven, die Amerikaanse groepen geen uitrusting mogen leveren zonder goedkeuring van de autoriteiten.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei zei zaterdag dat het bedrijf voorbereid is op de Amerikaanse maatregel. Hij sprak zich voor het eerst officieel uit sinds de beslissing van Washington. ‘We hebben niets gedaan dat de wet schendt’, zei hij. Ren Zhengfei verwacht dat de groei van het bedrijf slechts licht zal vertragen.

De 74-jarige Ren Zhengfei blijft liever op de achtergrond, maar moest de afgelopen maanden uit de schaduw treden nu zijn bedrijf steeds meer onder druk komt te staan.

‘We zullen niet van richting veranderen op vraag van de Verenigde Staten en we zullen geen toezicht aanvaarden, zoals ZTE heeft gedaan’, zei hij nog, met een verwijzing naar een andere Chinese telecomreus die vorig jaar ook onder Amerikaans vuur kwam te liggen.

De oprichter verzekerde dat de groep zijn eigen componenten zal blijven ontwikkelen, om zo minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Huawei, wereldleider op vlak van 5G-technologie, koopt jaarlijks voor ongeveer 67 miljard dollar aan onderdelen bij buitenlandse leveranciers, waarvan 11 miljard gaat naar Amerikaanse bedrijven, aldus de economische krant Nikkei.

De 74-jarige Ren Zhengfei blijft liever op de achtergrond, maar moest de afgelopen maanden uit de schaduw treden nu zijn bedrijf steeds meer onder druk komt te staan. In enkele landen wordt Huawei ervan verdacht mogelijke banden te hebben met de Chinese inlichtingendiensten. Washington voert ook een campagne om zijn bondgenoten ertoe te brengen geen Huawei-technologie meer te gebruiken.

Partner Content