Hybrid IT: zo trap je niet in de valkuilen
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Als IT-departement wil je een uitdagend project liefst zo snel mogelijk uitrollen, maar kijk toch nog even naar de volgende valkuilen. Begin voorbereid aan de strijd, zodat jouw project een succes wordt.
Vergeet de mensen niet
Wanneer je de overstap maakt naar hybrid IT, is het belangrijk om je te focussen op de business en de eindklant. Want daar draait het uiteindelijk om: de mensen. Zij vormen de grootste uitdaging voor de CIO, niet de technologie. Mensen hebben hun gewoontes en ze zijn ook emotioneel gebonden aan die gewoontes. Het is de rol van de CIO om te helpen deze kloof te overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld door goede interne communicatie, extra helpdeskondersteuning en on-site trainingen tijdens de begindagen. Het is van essentieel belang te laten zien dat een overstap naar cloud niet betekent dat de vaardigheden van de medewerker achterhaald zijn, maar dat deze nieuwe kennis de medewerker net waardevoller maakt voor het bedrijf.
Maak goede afspraken
Zorg dat managers goed de implicaties begrijpen van clouddiensten. Zo voorkom je dat ze licenties afsluiten zonder jouw medeweten. Doe een paar keer per jaar de ronde van alle departementen, luister naar wat hun noden zijn, welke oplossingen ze eventueel zelf overwegen en ga dan samen na wie de geschikte leveranciers zijn. Zorg dat de businessunits begrijpen hoe vitaal IT-security, uptime, databescherming, enzovoort ook voor hen is.
Duid een uithangbord aan
Zorg dat iemand binnen jouw organisatie dé persoon is voor de cloudstrategie. Dit is de persoon waar men terecht kan met dringende strategische vragen. Anders bestaat de kans dat je op een dag in een meeting hoort dat een sales team al z’n rapporten via Google Drive met elkaar deelt. Neem dus van meet af aan de leiding; dat is gemakkelijker dan achteraf voortdurend te moeten bijsturen. En dat beperkt ook potentiële risico’s.
Maak zelf de rekening
Een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van cloud (op korte termijn) is de verschuiving van kapitaaluitgaven naar operationele uitgaven voor IT. Leveranciers komen jou met veel plezier een rooskleurige kosten-batenanalyse presenteren. Het is aanlokkelijk om daarin mee te gaan. Toch is het belangrijk dat je als CIO dit soort bedrijfskritische, strategische beslissingen niet laat afhangen van wat glimmende rapportjes. Maak jouw eigen analyse met onafhankelijke financiële experts en hou hierbij vooral jullie specifieke businessnoden in het achterhoofd.
Voorkom een spreidstand
We weten allemaal dat spreidstanden erg pijnlijk kunnen zijn als je niet lenig genoeg bent, toch? Cloud computing biedt aanzienlijke voordelen wat betreft het snel uitrollen en snel schalen van systemen. Echter, als er moet beslist worden of er een nieuwe clouddienst aan de portfolio wordt toegevoegd, dan moet deze beslissing stevig geworteld zijn in de zakelijke en strategische IT-overwegingen. Dit betekent ook dat niet iedereen mee mag beslissen welke tools er toegevoegd worden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wees voorbereid: ken de spelregels
Ben je voldoende op de hoogte van de implicaties op het vlak van regelgeving, compliance, contractuele afspraken, veiligheid en performantie? Weet je bijvoorbeeld waar jouw cloudservers gehost worden? Welke wetgeving er op hen van toepassing is? Weet je waar het bedrijf is gedomicilieerd?
Neem je tijd om een contract af te sluiten
Let op dat je geen contracten afsluit die uiteindelijk de voordelen (die je hoopt te bereiken) tenietdoen. Zo zijn clouddiensten perfect als je goedkoop in een nieuwe markt wilt opstarten, omdat je geen eigen infrastructuur moet aanschaffen. Maar laat jouw contract ook toe om te groeien, met afnemende marginale kosten?
Safety first
Veiligheid is uitermate belangrijk. Wanneer je naar een externe provider gaat, leg je ook een deel van jouw eigen veiligheidsprotocollen in zijn handen. Dat is minder belangrijk wanneer het een toepassing is die jouw autovloot beheert of jullie hotelboekingen regelt. Maar wanneer het gaat over essentiële, businesskritieke diensten, dan moet je ten volle alle implicaties begrijpen op het vlak van security en compliance.
Wees zeker van de prestaties
Leveranciers zullen altijd indrukwekkende prestatie- en beschikbaarheidsclaims maken. Echter, het bewijs is er pas wanneer de dienst live staat en de druk voelt van jouw organisatie en de andere bedrijven die op de servers gehost worden. Neem dus je tijd om er zeker van te zijn dat de aanbieder ook werkelijk de prestaties kan leveren die jouw organisatie nodig heeft.
Samenwerken
Je krijgt de beste resultaten wanneer je als één team samenwerkt. Zie jouw cloudleveranciers als een verlenging van je eigen team. Zorg dat ze jullie zorgen kennen, jullie interne spanningen en wat jullie businessdoelen zijn. Dit zal je toelaten om veel sneller uit te rollen. Een veel wendbaardere organisatie is het eindresultaat.
Op zoek naar nog meer tips? Neem dan eens een kijkje op http://www.fujitsu.com/be/hybrid-it/ en download de whitebook.