‘Hyperband’ van Telenet wellicht voor 2009

Het door Telenet aangekondigde Mach3-netwerk, dat garant staat voor erg hoge surfsnelheden, zit geenszins in de koelkast. In het voorjaar van 2008 zouden de eerste tests met Eurodocsis 3.0-modems moeten volgen. De eerste commerciële producten zouden iets voor 2009 zijn.

Het door Telenet aangekondigde Mach3-netwerk, dat garant staat voor erg hoge surfsnelheden, zit geenszins in de koelkast. In het voorjaar van 2008 zouden de eerste tests met Eurodocsis 3.0-modems moeten volgen. De eerste commerciële producten zouden iets voor 2009 zijn.

Telenet had eerder al een eerste infrastructuurproject, ExpressNet genaamd, afgerond. Daarbij werd vooral de upstream bandbreedte van het netwerk verhoogd. Nu is het bedrijf al een tijdje aan het sleutelen aan Mach3. Eind 2008′ staat bij Telenet al een tijdje te boek als de deadline voor dat ‘hyperbandnetwerk’. Gisteren gaf Telenet nogmaals een update van de plannen. “Want”, zo klinkt het daar, “dit is geen evolutie, maar een gewoon een heel nieuwe categorie van internet. Vergelijk het met de overstap van smalband naar breedband.”

Het Mach3-project bestaat uit 3 delen. Ten eerste wordt de downstream bandbreedte verhoogd. De facto gaat Telenet van 450 Mhz naar 600 Mhz. Ten tweede trekt Telenet de modulatie van het netwerk op, een proces dat, aldus Piet Spiessens, vice president Innovation & Business Development bij Telenet, bijna is afgerond. De modulatie gaat van 64 Qam naar 256 Qam, “wat een winst oplevert van 33 procent in capaciteit. Zulks is vooral van belang voor digitale televisie, in het bijzonder hoge definitie televisie.”

Als derde, misschien wel meest belangrijke element, is er de overstap naar de Eurodocsis 3.0-standaard. Die is ontwikkeld als tegenhanger van de Amerikaanse Docsis 3.0-standaard en zou in het certificatiestadium zijn beland. “De eerste modems verwachten we op het einde van het eerste kwartaal van 2008 (die worden overigens gebouwd door de Gentse spin-off Excentis, nvdr). Vanaf dan kunnen we beginnen testen”, zegt Spiessens.

Het voordeel van Eurodocsis 3.0 is dat de standaard aan ‘channel bonding’ doet. Zo worden tot 4 kanalen samengenomen in de ip-trafiek. Internet & telefonie en digitale televisie zouden dan bijvoorbeeld geen impact meer hebben op elkaar. “Dat in tegenstelling tot vdsl2, waar alles door 1 ip-pijp wordt geduwd”, prikt Spiessens even richting Belgacom.

“Theoretisch maakt het netwerk tot 200 Mbps downstream en tot 30 Mpbs upstream mogelijk.” In de praktijk mijmert Telenet al over een internetverbinding met 100 Mpbs downstream. Tegen 2009 zouden in elk geval de eerste commerciële producten op het nieuwe netwerk kunnen gelanceerd worden.

Voor Telenet is Mach3 de aanleiding om luidop te spreken over IPv6 en ’the internet of things’ waarbij alles verbonden is met het internet. Eén ding is wel duidelijk, en dat besef klinkt ook bij het Mechelse bedrijf: als het zover is, zullen de gecontesteerde datalimieten zeker herbekeken moeten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content