“I have a dream … CoderDojo!”

De naam heb ik niet zelf verzonnen, maar het klinkt wel goed, toch? Ik hoorde voor het eerst over CoderDojo tijdens een businesstrip met ADM naar Ierland, in november vorig jaar.

CoderDojo is een soort wereldwijde hobbyclub waar meisjes en jongens vanaf 7 jaar van alles leren over websites, games, apps en software en er onmiddellijk mee aan de slag gaan. Het initiatief sluit volledig aan bij mijn ambitie om zoveel mogelijk jongeren, en vooral dan meisjes, warm te maken voor ICT. Toen bleek dat CoderDojo in België nog niet bestond, heb ik er als ICT Woman of the Year onmiddellijk mijn schouders onder gezet.

CoderDojo werd opgericht in Ierland in 2011. Het begon als een naschoolse computerclub en groeide snel uit tot een opvallend populaire non-profitbeweging, die gratis bijeenkomsten (Dojo’s) organiseert om jongeren vanaf 7 tot 18 jaar te leren programmeren. Ondertussen bestaan er CoderDojo’s over de hele wereld, maar dus nog niet in België. Tot nu.

Op zaterdag 2 februari is de eerste Belgische CoderDojo een feit, bij idealabs in Antwerpen. De data voor maart, april en mei staan ook al vast. Ik ben aangenaam verrast en echt heel blij dat het ons zo snel gelukt is. Dit is duidelijk een project waar mensen en bedrijven spontaan aan willen meewerken. Net als ik, onmiddellijk verkocht! Later dit jaar volgen er waarschijnlijk ook Dojo’s in Gent en Kortrijk en hopelijk op nog veel andere plaatsen.

Dojo’s worden opgezet en gerund door vrijwilligers. Dat is nog zo’n mooi idee. Het zijn stuk voor stuk mentors met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Op die Dojo’s leren jongens en meisjes programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde ‘zielen’ en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een speelse en gezellige leerervaring. Heel cool allemaal en allesbehalve nerdy.

Deelnemen aan een Dojo is volledig gratis! Lager kan de drempel niet liggen. Jongens en meisjes die graag met computers bezig zijn, zijn welkom vanaf 7 jaar. Via www.coderdojobelgium.be kunnen deelnemers zich aanmelden en inschrijven voor een Dojo. Je vindt er ook wat meer achtergrondinformatie.

CoderDojo Belgium is nog volop op zoek naar extra vrijwilligers met een passie voor ICT die graag jongeren willen inspireren en leren programmeren. Hoe meer mentors zich aanmelden, hoe meer Dojo’s we kunnen organiseren.

Hierbij dus mijn warme oproep: voel je je aangesproken door dit bijzondere initiatief? Of ken je iemand die een goede mentor zou zijn? Meld je aan op de website!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content