IBBT proeft van glasvezel in Kortrijk

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het IBBT legt de laatste hand aan de plannen voor een proeftuinproject in Kortrijk.

Het IBBT legt de laatste hand aan de plannen voor een proeftuinproject in Kortrijk.

Een honderdtal woningen zullen er voorzien worden van een snelle glasvezelverbinding (Fibre-to-the-Home, ofte FTTH). Voor de infrastructuurwerken staan de stad Kortrijk en Alcatel-Lucent in. Is dit de aanzet tot een volwaardig stadsnetwerk in Kortrijk?

“Mogelijk, maar niet noodzakelijk”, zegt Wim De Waele, algemeen directeur van het IBBT. “Onze bedoeling is in eerste instantie om een grote populatie samen te stellen voor het uitvoeren van testprojecten die niet geografisch beperkt zijn. Als je dingen als telemedicine wil testen, moet je niet alleen over een geografisch uitgebreid testpubliek beschikken maar ook over grote bandbreedte. Omdat in Kortrijk toch al een hele wijk heraangelegd wordt, is dit een ideale gelegenheid om er glasvezel in de grond te stoppen”, verduidelijkt De Waele.

De bedoeling is om applicaties rond gezondheidszorg (telemedicine, bejaardenzorg,…) en nieuwe media (zowel fixed als mobile) te testen. Een operator komt er voorlopig niet aan te pas, al is toch ook Belgacom gepolst naar de interesse. “We zullen van de gelegenheid ook wel gebruik maken om te bestuderen welk businessmodel het meest aangewezen is als je het over FTTH hebt”, besluit Wim De Waele. Van zodra de lijst met partners gefinaliseerd is (onder meer Televic doet al mee), zal het project ingediend worden bij het IWT. Tegen juli hoopt Wim De Waele dan echt van start te kunnen gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content