IBBT werkt aan informatiesysteem voor rampenbestrijding

Het IBBT werkt aan een communicatiesysteem dat tijdens rampen de betrokken autoriteiten en nooddiensten kan voorzien van voldoende, correcte en gesynchroniseerde informatie.

Het IBBT werkt aan een communicatiesysteem dat tijdens rampen de betrokken autoriteiten en nooddiensten kan voorzien van voldoende, correcte en gesynchroniseerde informatie.

Het project kreeg de naam ADAMO (Advanced Disaster Architecture with Mobility Optimization) en werd donderdag in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding in Relegem voorgesteld.

Om de communicatiemogelijkheden op de rampensite te verbeteren wil men vooreerst de interventieteams in staat stellen draadloos allerhande data en videobeelden door te sturen, ook op moeilijk toegankelijke plaatsen.

Gegevens afkomstig van sensoren met betrekking tot bijvoorbeeld gevaarlijke gassen en temperatuur staan overzichtelijk ter beschikking. Onderzocht wordt hoe deze netwerken veilig kunnen verbonden worden met een groter draadloos netwerk. Voor leden van het crisiscentrum staan tafelgrote aanraakschermen ter beschikking om de informatie te raadplegen.

Er werd tevens een koppeling uitgewerkt met het Astrid-netwerk en systemen zoals 112. Er moet evenwel nog heel wat gebeuren vooraleer het systeemoperationeel wordt. Verschillende van de betrokken partners zijn immers nog bezig productversies uit te werken zoals de toegang tot interventieplannen en brandweersensoren.

Voor de architectuur van het informatiesysteem en de draadloze communicatie heeft ADAMO een evolutionair groeipad uitgestippeld als input voor verder overleg met betrokken partijen als brandweer, ambulancediensten, diensten van federale en lokale politie.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content