IBM baseert cloudaanbod op open standaarden

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

IBM heeft tijdens de Pulse-conferentie in Las Vegas aangekondigd dat het haar clouddiensten gaat baseren op open standaarden (o.a. OpenStack).

IBM heeft tijdens de Pulse-conferentie in Las Vegas aangekondigd dat het haar clouddiensten gaat baseren op open standaarden (o.a. OpenStack).

Volgens Big Blue is deze stap nodig om er voor te zorgen dat innovaties in de wolk niet gehinderd zouden worden door geïsoleerde, onveilige en slecht beheersbare oplossingen.

Zonder open standaarden voor cloud computing kunnen bedrijven niet volledig gebruikmaken van de mogelijkheden van mobile computing en big data, beweerde Big Blue nog tijdens Pulse.

Als eerste stap in de nieuwe strategie biedt IBM sinds vandaag een nieuwe dienst aan op basis van open cloud standaarden (waaronder OpenStack), die het beheer van een zakelijke cloudomgeving sneller en makkelijker zou maken. Naar eigen zeggen krijgen bedrijven voor het eerst toegang tot open-source technologieën waarmee (hybride) cloudomgevingen op bedrijfsniveau gebouwd kunnen worden.

“We weten intussen wel dat open standaarden en open source een grote meerwaarde zijn voor eindgebruikers en een belangrijke katalysator vormen voor innovatie” vertelde senior vp Robert LeBlanc van IBM.

“We verwachten zelfs dat open standaarden en open source dezelfde revolutie kunnen teweegbrengen voor cloud computing als destijds bij de ontwikkeling van het internet en van Linux. De voordelen voor de klant zijn legio: hij zit niet vast aan één leverancier en hij kan kiezen uit platformen die naadloos aansluiten op zijn behoeftes.”

Met de IBM SmartCloud Orchestrator kunnen klanten alvast clouddiensten integreren en uitrollen binnen hun bestaande infrastructuur. Een andere interface moet er dan weer voor zorgen dat gebruikers snel over de benodigde reken-, opslag- en netwerkcapaciteit kunnen beschikken.

Gezamenlijk De ontwikkeling van ‘open’ industriestandaarden is een belangrijk keerpunt gebleken in het succes van technologieën zoals het internet en computerbesturingssystemen.

Om van cloud computing een succes te maken moeten leveranciers volgens IBM stoppen met het ontwikkelen van diensten die niet op elkaar aansluiten.

Een recent rapport van Booz & Company waarschuwt dat een gezamenlijke inspanning van grote organisaties een absolute vereiste is om tot overeenstemming te komen over deze standaarden. Alleen dan kan cloud computing ten volle benut worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content