IBM betaalt 1 miljard dollar voor specialist in medische beeldvorming

© REUTERS

Om zijn artificieel intelligentiesysteem Watson met zichtvermogen uit te rusten, heeft de Amerikaanse groep IBM Merge Healthcare, een bedrijf gespecialiseerd in medische beeldvorming, overgenomen voor 1 miljard dollar.

“Watson zal over zichtvermogen beschikken door zijn cognitieve vermogens en beeldanalyses te combineren met de gegevens en de beelden van het beheerplatform van medische beeldvorming Merge”, legt de groep uit in een persbericht.

Hij verduidelijkt dat dit platform in meer dan 7 500 gezondheidscentra in de VS gebruikt wordt, evenals door grote klinische onderzoekscentra en farmaceutische groepen in de wereld.

Watson, initieel een supercomputer die bekend werd bij het grote publiek door het televisiespel “Jeopardy” te winnen, is vandaag een online softwaresysteem in de cloud dat in enkele seconden massale hoeveelheden gegevens kan analyseren en al gebruikt wordt voor genetisch onderzoek, handel, financiën en zelfs om ingrediënten in keukenrecepten te combineren.

Dankzij de combinatie met Merge zal Watson volgens IBM nieuwe medische beelden kunnen vergelijken met vorige beelden van dezelfde patiënt of met gelijkaardige gevallen, om veranderingen of afwijkingen opsporen.

IBM focust sterk op de gezondheidssector. Dit jaar heeft het merk al twee kleinere overnames in de sector aangekondigd, namelijk Phytel (software en onlinediensten voor medisch personeel, onder meer voor het opvolgen van de ziekenhuisopnames) en Explorys (analyse van klinische gegevens)

“Aangezien gezondheid de volgende tien jaar één van de belangrijkste groeipotentielen van IBM wordt, hebben we een belangrijke investering gedaan om de groei van de sector te stimuleren en een betere zorgkwaliteit mogelijk te maken”, verklaart John Kelly, vicevoorzitter belast met onderzoek bij IBM. “Watson met zichtvermogen uitrusten, opent geheel nieuwe mogelijkheden”,Z verzekert hij.

Het aandeel van Merge, dat woensdagavond met 5,41 dollar afsloot, steeg donderdag tot 7,09 dollar in Wall Street, volledig in de lijn met de prijs van 7 dollar per aandeel dat IBM aankondigde. De Amerikaanse groep heeft echter 0,69% moeten inboeten en eindigde op 156,81 dollar. ((AFP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content