IBM betaalt 1,4 miljard dollar voor Sterling Commerce

© Wikimedia Commons
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Big Blue belandt zo terug in het domein van b2b-software.

Big Blue belandt zo terug in het domein van b2b-software.

Sterling Commerce is een b2b-softwarebouwer en was sinds 2000 in handen van telecomreus AT&T. De technologie die Sterling Commerce maakt, is gebouwd om de systemen van bedrijven (partners, leveranciers en klanten, …) onderling te verbinden. Dat om gemakkelijk bestanden en data uit te wisselen of de bestellingen en logistiek beter te kunnen beheren. Sterling zou zo’n 1 miljard transacties per jaar afhandelen, zowel voor banken als voor industriële reuzen.

De deal is opvallend om twee redenen. Ten eerste is het puur cijfermatig gezien de grootste overname in drie jaar tijd. Die van BI-specialist Cognos – 5 miljard dollar – was nog een maatje groter, die van analysesoftwarebedrijf SPSS vorig jaar – 1,2 miljard dollar – iets kleiner. IBM-ceo Sam Palmisano stelde eerder deze maand dat het bedrijf 20 miljard dollar ter beschikking had om de komende vijf jaar uit te geven aan overnames.

Ten tweede gaat het om b2b-software, een domein dat IBM een vijftal jaar geleden verliet. Het was ‘commodity’ geworden, waardoor de winstmarges onder druk zouden komen te staan, aldus een analist in The Financial Times. Nu klinkt de uitleg bij IBM dat bedrijven vandaag veel meer steunen op de onderlinge verbinding van hun businessprocessen. IBM van zijn kant zou een veel breder pakket aan softwaretools hebben om voordeel te halen uit de activiteiten van Sterling. Ook Sterling zelf zou een bredere technologie in huis hebben dan in 2004.

Nummer één in het b2b-domein is GXS, dat nog wacht op de goedkeuring van de overname van de nummer drie, Inovis. Daarmee zou het de afstand met Sterling nog vergroten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content