IBM boekt recordwinst ondanks crisis

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Big Blue heeft ondanks de crisis een recordwinst geboekt in het vierde kwartaal van 2008. Ook de vooruitzichten zijn goed.

Big Blue heeft ondanks de crisis een recordwinst geboekt in het vierde kwartaal van 2008. Ook de vooruitzichten zijn goed.

IBM bereikte in het vierde kwartaal van 2008 een nettowinst van 12 procent ofwel 4,4 miljard dollar. Wel daalde de omzet met ruim 6 procent naar 27,0 miljard dollar (20,1 miljard euro). De goede resultaten zouden volgens ceo Sam Palmisano te maken hebben met IBM’s nieuwe focus op meer winstgevende activiteiten, zoals software. Gartner-analisten zeggen dat IBM ook het economische klimaat hebben aangegrepen om ‘uit voorzorg’ kosten te schrappen.

In de jaarresultaten draaide Big Blue een omzet van 103,6 miljard dollar, 5 procent hoger dan vorig jaar. De winst uit de voortgezette activiteiten bedroeg 12,3 miljard dollar, 18 procent meer dan de 10,4 miljard dollar vorig jaar. Per aandeel bedroeg de winst 8,93 dollar, volgens de verwachtingen 24 procent hoger dan vorig jaar.

Voor het nieuwe jaar verwacht IBM een recordwinst van 9,20 dollar per aandeel. Nieuws waarop de beurs natuurlijk positief reageerde.

Bron: Belga / Bloomberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content