IBM domineert in application development

© Wikimedia Commons
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De wereldwijde markt voor application development tools heeft klappen gekregen.

Net als heel wat andere segmenten, heeft de wereldwijde markt voor application development tools klappen gekregen. 2009 was een bijzonder moeilijk jaar waarbij de markt met 2% naar beneden dook tot 7,2 miljard dollar.

Marktleider IBM kon als enige de dans ontspringen en ging er met een bescheiden 0,9% op vooruit. Big Blue consolideert zo zijn positie op de eerste plaats met 27,7% marktaandeel (2 miljard dollar), wat voor een groot deel te danken is aan Rational dat meer dan zeven jaar geleden overgenomen werd. Microsoft volgt met 14,7% (1,07 miljard dollar). De vooraankondiging van Visual Studio 2010 (sinds april beschikbaar) zou heel wat bedrijven aangespoord hebben om hun upgrades uit te stellen. CA is goed voor 11% (795 miljoen dollar, een daling met 1%). Maar de terugval is het sterkst bij HP en Compuware die respectievelijk van 10,5% marktaandeel naar 7,3% en van 12,3% naar 5,9% gaan.

Gartner schat dat de markt in 2010 opnieuw zal groeien, en gaat daarbij uit van 2 à 3%. Dat is zonder overdreven optimisme, aangezien bedrijven ‘meer moeten doen met dezelfde kosten’ wat hen naar open source kan drijven. Gartner verwacht in deze markt tot slot ook een verdere consolidatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content