IBM en Oracle krijgen klappen op de servermarkt

. © .

De wereldwijde servermarkt groeit nauwelijks en in Europa krimpt ze zelfs. Cisco is de grote winnaar, IBM en Oracle moeten marktaandeel prijsgeven.

De wereldwijde servermarkt groeit nauwelijks en in Europa krimpt ze zelfs. Cisco is de grote winnaar, IBM en Oracle moeten marktaandeel prijsgeven.

In aantal toestellen meet analist Gartner een stijging van 1,9 procent. Maar de omzet uit die toestellen daalde in het derde kwartaal wel met 2,1 procent.

Bovenaan het peloton (in termen van omzet, niet de toestellen) staat nog steeds HP met een marktaandeel van 27,6 procent, goed voor een omzet van 3,405 miljard dollar. Van de overige spelers uit de top vijf (IBM, Dell, Cisco en Oracle) doet enkel Cisco het goed. Het bedrijf bedient 4,9 procent van de markt maar groeit op jaarbasis wel met 42,7 procent. Goed voor een omzet van net geen 600 miljoen dollar.

IBM heeft een marktaandeel van 22,9 procent maar ziet zijn serverbusiness krimpen met 18,9 procent. Al blijft het met een omzet van 2,821 miljoen dollar wel de tweede plaats behouden. Dell krimpt licht (-3,5 procent) en behoudt 16,4 procent marktaandeel. Oracle haalt een omzet van 500 miljoen dollar uit servers, maar het zag die poot wel krimpen met 15,5 procent. Vandaag haalt het bedrijf nog een marktaandeel van 4,1 procent op de servermarkt.

Specifiek voor Emea (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) daalde het aantal verscheepte servers met 7,2 procent naar 548.000. De omzet daalde met 4,3 procent tot 2,8 miljard dollar. Al zijn de cijfers voor Europa zelf nog slechter. In West- en Oost Europa krimpt de servermarkt met respectievelijk 4,8 procent en 12,1 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content