IBM halveert prijzen goedkopere Powerservers

De Power7+-processor van IBM zal ook beschikbaar komen op instap- en midrangeservers van het bedrijf met prijzen die beginnen bij minder dan 6.000 dollar. IBM wil de concurrentie aangaan met Intel’s x86-platform dat momenteel nog dominant aanwezig is in de KMO-markt.

Big Data- en cloudcomputing is een groeimarkt en IBM wil zijn graantje meepikken. De serverfabrikant kondigde acht nieuwe servermodellen met Power 7+-processor aan. Het instapmodel, de IBM Power Express 710+ server, heeft een adviesprijs van 5.947 dollar. Die prijs ligt liefst 50 percent lager dan de vorige generatie en komt daarmee op het niveau van de duurdere servers die gebaseerd zijn op Intel’s x86-platform.

Volgens IBM is de Power-architectuur beter voor het ontcijferen van Big Data dan de x86-hardware die nu nog dominant is in de KMO-servermarkt. Niet alleen grote, maar ook kleinere bedrijven kunnen er dus hun voordeel mee doen. De Power-chips hebben een ingebouwd geheugen, waardoor de analyses op de hardware zelf kan worden uitgevoerd. Een enkel Power-systeem kan bovendien duizenden virtuele machines hosten en tegelijkertijd een groot aantal taken uitvoeren.

De nieuwe Powersystemen zijn geoptimaliseerd voor het gebruik met IBM’s Watson-technologie die werd ontworpen om de menselijke taal te begrijpen en vragen te beantwoorden op basis van correlaties tussen gegevens. Met Watson wil IBM demonstreren hoe krachtige computers inzicht kunnen halen uit grote hoeveelheden data afkomstig uit sociale media, mobiele apparaten en sensoren. Begin 2011 won IBM’s supercomputer Watson het Amerikaanse spel Jeopardy, bij ons bekend als Waagstuk .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content