IBM lanceert een mainframe voor… smartphones

IBM z13 mainframe. © IBM
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De dood van de mainframe is al decennia voorspeld, maar de lancering van de z13 bewijst dat IBM er alvast nog toekomst in ziet.

Het lijkt paradoxaal: in mobiele tijden als deze nog een nieuwe mainframe op de markt brengen. Want laat ons een kat een kat noemen: wie mainframe zegt, denkt meteen aan prehistorische machines die niet te rijmen vallen met de mobiele hippe hebbedingen van vandaag.

Toch heeft IBM de z13 mainframe ontwikkeld specifiek met de smartphone in gedachten. De z13 verwerkt tot 2,5 miljard transacties per dag, oftewel zo’n 80 procent van de totale wereldwijde bedrijfsdata. IBM gaat er vanuit dat mobiele transacties op smartphones en tablets exponentieel zullen blijven toenemen en dat een mainframe als de z13 dan perfect geschikt is om die transacties snel te verwerken. Vandaag is de totale waarde van mobiele transacties 114 miljard dollar. Forrester schat dat dit bedrag zal verdriedubbelen tot 414 miljard in 2018.

Dit nieuwe mainframe is het resultaat van vijf jaar ontwikkeling en een totale investering van 1 miljard dollar. Het is trouwens drie jaar geleden dat IBM nog een nieuwe mainframe uitbracht. In vergelijking daarmee werd de verwerkingssnelheid zowat verdubbeld én – niet onbelangrijk in tijden als deze – garandeert een nieuwe cryptografische beveiliging de data van elke transactie van begin tot einde. Ook analyse-technologie is een belangrijk onderdeel. Via de z13 kan bijvoorbeeld een geautomatiseerd systeem voor fraudepreventie bij mobiele aankopen opgezet worden.

Binnen IBM is de mainframe goed voor een relatief klein percentage van de totale omzet. Maar gezien de transitie van IBM naar cloud, big data en mobile, is het stabiel houden van de mainframe-business wel bijzonder belangrijk. Via mainframes heeft IBM bovendien ook toegang tot grote ‘corporates’ waaraan het ook andere technologie kan verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content