IBM lanceert WebSphere 8

© Wikimedia Commons
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

IBM heeft in Las Vegas de nieuwste versie van WebSphere Application Server voorgesteld.

IBM heeft in Las Vegas de nieuwste en achtste versie van zijn WebSphere Application Server voorgesteld. Die zou sneller moeten zijn, veiliger, en handiger in het gebruik.

IBM presenteert deze week een rist nieuwe softwareproducten waarmee klanten applicaties kunnen ontwikkelen, uitrollen en managen over alle platformen heen, van mainframes tot mobiele toestellen.

Centraal in het opgefriste aanbod staat de WebSphere Application Server (WAS) 8, een softwarepakket dat de ontwikkeling van applicaties en diensten flink moet versnellen. WAS 8 steekt een tandje bij op het vlak van security en controle, en automatiseert voor een stuk de installatie, het onderhoud en het testen van zakelijke apps.

Het platform ondersteunt niet alleen toepassingen voor desktops, maar ook voor mobiele toestellen zoals smartphones (onder meer iPhone, Android en BlackBerry) en tablets (iPad). Volgens Big Blue is de ondersteuning van dergelijke toestellen levensnoodzakelijk, want de markt voor mobiele applicaties zou tegen 2015 niet minder dan 25 miljard dollar moeten vertegenwoordigen.

IBM viert in 2011 zijn 100ste verjaardag, en doet er alles aan om WebSphere te positioneren als één van de belangrijkste innovaties in de geschiedenis van het bedrijf. Ter herinnering: WebSphere vormt de basis voor alle middleware van de it-gigant, de software die besturingssystemen en web apps in staat stelt met elkaar te ‘praten’.

De eerste funderingen voor het platform werden al gelegd in 1997, en zorgden er mee voor dat IBM evolueerde van een hardwareleverancier naar een bedrijf dat ook software en diensten aanbiedt. De voorbije jaren is WebSphere alvast uitgegroeid tot één van de belangrijkste platformen voor business computing op het web.

Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 100.000 klanten die gebruik maken van de portfolio. WebSphere heeft er zelfs voor gezorgd dat de IBM zichzelf de tweede grootste softwareleverancier op aarde mag noemen.

Tijdens Impact 2011 in Las Vegas, de jaarlijkse softwarehoogmis van het bedrijf, worden naast de Application Server 8 ook nog een rist andere WebSphere-producten voorgesteld. Met de Application Accelarator bijvoorbeeld, kunnen klanten kritische applicaties versneld wereldwijd uitrollen via het internet, en de Workload Deployer moet diezelfde klanten in staat stellen om clouddiensten op maat uit te rollen, via templates gebaseerd op best practices bij IBM.

Interessant was het verhaal van Venkat Gaddam, directeur it, handset en messaging bij de Amerikaanse telco Verizon Wireless. De man kwam uit de doeken hoe zijn bedrijf op drie dagen tijd een NLF-app (National Football League) had gebouwd en gelanceerd met behulp van WebSphere-producten. “In een niet zo ver verleden zou je daar minstens 30 dagen voor nodig gehad hebben”, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content