IBM leidt in krimpende servermarkt

De servermarkt krimpt licht in het eerste kwartaal van 2013. Alle grote spelers verliezen marktaandeel op één na.

De servermarkt krimpt licht in het eerste kwartaal van 2013. Alle grote spelers verliezen marktaandeel op één na.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er wereldwijd 0,7 procent minder servers verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, in omzet komt dat neer op een daling van 5 procent.

IBM blijft met een omzet van iets meer dan 3 miljard dollar marktleider, goed voor 25,5 procent van de markt. Al verliest het wel 13,6 procent op jaarbasis. Ook HP (2e, 25 procent marktaandeel), Fujitsu (4e, 4,9 procent marktaandeel) en Oracle (5e, 4,6 procent marktaandeel) krijgen klappen. Enkel Dell, momenteel de derde grootste serververkoper ter wereld, zag zijn marktaandeel toenemen met 14,4 procent tot 18 procent.

“Het eerste kwartaal van 2013 was zeker geen sterke periode voor de servermarkt globaal gezien,” zegt Jeffrey Hewitt, research vicepresident bij Gartner in een verklaring. “De enige regio’s met groei waren Asia/pasicif en de VS.”

In die laatste regio werden 7 procent meer servers verkocht, goed voor 1,7 procent omzet, maar dat was niet genoeg om de wereldwijde terugval te counteren. Volgens Gartner kenden X86 server shipments een nulgroei, de omzet nam toe met 1,8 procent. RISC/Itanium Unix servers daalden wereldwijd, 38,8 procent in aantal en 35,8 procent in omzet ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. De andere cpu-categorieën bestaan hoofdzakelijk uit mainframes. Die groeiden 3,6 procent in wereldwijde omzet.

Europa

Specifiek voor EMEA bedroeg het aantal verkochte servers 580.000 in Q1, een daling van 6,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet uit servers bedroeg 2,96 miljard dollar, dat is 9,6 procent minder dan een jaar voorheen. De oorzaak hiervan ligt volgens Gartner bij de beperkte budgetten waarbij serverinfrastructuur geen prioriteit is. De toekomst voor de servermarkt blijft ‘uitdagend’, klinkt het bij Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content